Het Utrechts landschap is gevarieerd. Van de openheid van Eemland en de Lopikerwaard tot de intimiteit van een kersenboomgaard langs de Kromme Rijn. Van de bosrijke Heuvelrug tot een spannend fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De uitdagingen in elk van die unieke gebieden zijn heel verschillenden vragen een eigen aanpak. Daar zorgen we voor n de gebiedsgerichte aanpak.
En daarom hebben we de provincie opgedeeld in negen werkgebieden. Ieder gebied werkt met een eigen gebiedsagenda en aanpak die past bij het gebied en samen met lokale partners en betrokken wordt opgesteld. De indeling in gebieden is gebaseerd op de kenmerken van het landschap, de locatie van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden en natuurlijke grenzen zoals rivieren.
Uitgangspunten van de Gebiedsgerichte Aanpak
De negen werkgebieden
-
Eemvallei
De Eemvallei (of Het Eemland) bestaat uit het laaggelegen veenweidegebied van de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes en Soest.
-
Kromme Rijnstreek
In de Kromme Rijnstreek raakt het rivierenlandschap de Utrechtse Heuvelrug. Het is een gebied met landgoederen, natuur, boomgaarden, de Kromme Rijn, weilanden, cultuurhistorie en uiterwaarden langs de Lek.
-
Oostelijke Vechtplassen
De Oostelijke Vechtplassen bestaat uit een reeks laagveengebieden tussen de Vecht en de westrand van Utrechtse Heuvelrug van 6.475 hectare. Er zijn meren en plassen, ontstaan door turfwinning.
-
Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug is - na de Veluwe - het grootste bos- en heidegebied van Nederland. Ten zuiden van de A28 heeft het gebied de status van Nationaal Park, het enige in de provincie Utrecht.
-
Utrechtse Venen
Het westelijk deel van de provincie Utrecht bestaat uit veenweide. Het oogt als een karakteristiek Hollands open landschap met smalle percelen en veel sloten. Het is voor een groot deel landbouwgebied.
-
Utrechtse Waarden
De Utrechtse Waarden - ook Lopikerwaard genoemd - is een open, groen en waterrijk landschap met historische stadjes en dorpen, met kenmerkende lintbebouwing en haaks daarop strokenverkaveling.
-
Vallei Utrecht
Het Utrechtse deel van de Gelderse Vallei loopt van de Nederrijn bij Rhenen tot Amersfoort en ligt aan de oostzijde van de Heuvelrug. Centraal in Vallei Utrecht ligt Natura 2000-gebied Binnenveld.
-
Veenweiden de Meije
Het gebiedsproces Veenweiden de Meije richt zich op het landelijk gebied van de gemeente Woerden ten noorden van de A12.
-
Vijfheerenlanden
Het deelgebied bevindt zich op de overgang van het rivierengebied naar het laagveengebied. Daardoor bestaat de ondergrond uit een mix van klei, klei op veen en veen.
Heeft u vragen of opmerkingen over een van de gebieden? Stuur dan een e-mail naar landelijkgebied@provincie-utrecht.nl
Gebiedsagenda’s
In gebiedsagenda’s worden de doelen en maatregelen uit het UPLG per gebied verder uitgewerkt. Want elk gebied is anders en staat voor andere uitdagingen. Een gebiedsagenda is een werkdocument, dat aangepast kan worden als de situatie verandert. In een gebiedsagenda staat bijvoorbeeld:
- welke oplossingen we zien voor de problemen die het gebied heeft met water, bodem, klimaat, natuur en landbouw;
- welke maatregelen we de komende 4 jaar willen nemen;
- wat onze doelen zijn en hoe ver we zijn met het bereiken van die doelen;
- wat er nodig is om een gebied leefbaar te houden voor de inwoners.
Wilt u meepraten over de aanpak in uw gebied? Mail dan naar landelijkgebied@provincie-utrecht.nl of kijk opPraat u mee? en lees hoe u kunt meedoen.
Rollen van de samenwerkende overheden
Contact
Wilt u meepraten over de Gebiedsagenda in uw gebied? Mail ons dan via landelijkgebied@provincie-utrecht.nl
Nieuws
Meer nieuws-
Uitspraak in stikstofzaak heeft ongekende impact
Hoewel de gevolgen nog niet helemaal duidelijk zijn, heeft de uitspraak in de zaak die Greenpeace tegen de Staat heeft aangespannen, een ongekende impact. -
135 Utrechtse PAS-melders komen in aanmerking voor legalisatietraject natuurvergunning
135 bedrijven in de provincie mogen het legalisatietraject PAS-melders in voor een natuurvergunning. 16 bedrijven hebben geen vergunning nodig of zijn al in het bezit van een vergunning die voldoet.