Met het programma Groen Groeit Mee werkt de provincie samen met regionale partners in ruimtelijke zin aan een stevige positionering van groen en water, zodat het (recreatief) groen in de provincie evenwichtig meegroeit met de verstedelijking. Deze Tenderregeling kan daar een extra impuls aan geven. Met deze regeling worden met name publieke partijen in de provincie Utrecht gestimuleerd om met integrale groene gebiedsplannen te komen, die invulling geven aan de Groen Groeit Mee doelen. De provincie wil met de Tenderregeling financiële ondersteuning bieden met daarbij een aantal nadrukkelijke randvoorwaarden. Deze hebben betrekking op de kwaliteit van het gebiedsplan, de organisatie van de benodigde samenwerking tussen betrokken partijen en cofinanciering aanvullend op de bijdrage van de provincie. Ook de beheeropgave is hier onderdeel van. De Tenderregeling is aanvullend op de bestaande subsidie-instrumenten van de provincie en onderscheidt zich daar onder andere van door de focus op de integraliteit van de Groen Groeit Mee-opgave.
Decentrale overheden, terreinbeherende organisaties, grondeigenaren en private partijen die zich gezamenlijk inzetten voor de ontwikkeling van een gebied.
Subsidie kan worden verstrekt voor het versterken van bestaand groen en het ontwikkelen van nieuw groen in de provincie Utrecht. Hierdoor wordt in samenhang met het ruimtelijk beslag voor onder meer wonen, energie en mobiliteit ook de gewenste groene kwaliteit gerealiseerd. Een omschrijving van de groene kwaliteit staat in het Groen Groeit Mee Pact.
Subsidie wordt alleen verstrekt voor activiteiten die:
A. die aantoonbaar bijdragen aan publiek toegankelijk of beleefbaar groen waarbij de inwoners toegang hebben tot landschappen met een kwaliteit die aansluit bij recreatieve wensen en behoeften en waarbij kwetsbare natuurgebieden worden ontlast; en
B. die aantoonbaar bijdragen aan tenminste één van de volgende vier groene waarden uit het programma Groen Groeit Mee:
- er is sprake van landschapsinclusieve landbouw, waarbij de productie van voedsel samengaat met een aantrekkelijk, rijk, biodivers en beleefbaar landschap;
- er is sprake van veerkrachtige natuur: de natuur heeft een rijke biodiversiteit en is robuust;
- er is sprake van een landschap dat beleefbaar is en aantoonbaar bijdraagt aan herkenbaar erfgoed, cultuur en biodiversiteit;
- er is sprake van zichtbaar water: een robuust en aanwezig watersysteem als drager van gezond stedelijk leven, natuur en landbouw.
De subsidie wordt bovendien slechts verstrekt als:
- sprake is van een integrale aanpak, dat wil zeggen dat de activiteiten gericht zijn op het realiseren van minimaal drie van de dertien groene opgaven van het programma Groen Groeit Mee, waarvan tenminste één van recreatieve aard;
- sprake is van cofinanciering;
- sprake is van een gedegen organisatie en samenwerking, een gedegen projectplan en financiële haalbaarheid, zoals uitgewerkt in de bijlage die deel uitmaakt van deze Tenderregeling.
De hoogte van de subsidie bedraagt minimaal 250.000 euro en maximaal 1.000.000 euro. Daarbij geldt dat de subsidie maximaal 60 procent van de subsidiabele kosten bedraagt en cofinanciering tenminste 40 procent van die kosten. Subsidiabel zijn alleen de volgende kosten, mits zij aan het gestelde in artikel 4.8 van de AsvpU voldoen:
- Investeringen: de redelijk gemaakte kosten voor implementatie van het project waaronder wordt verstaan: inrichtingskosten, aanlegkosten, bouwkosten, grondkosten (indien afwaardering) en verwerving.
- Beheerkosten: kosten van onderhoud en vergoedingen gedurende de eerste twee jaar na realisatie van het project om langdurig beheer ervan te realiseren, mits passend binnen een degelijk beheerplan met zicht op toekomstige dekking.
- Uitvoeringskosten: kosten die direct samenhangen met de sturing op de voorbereiding en uitvoering van het project.
- Planontwikkeling: kosten die nodig zijn om het projectplan te realiseren.
- Onderzoek: kosten die gemoeid zijn met onderzoek ten behoeve van verbeterde effectiviteit van het project.
- Communicatie: kosten voor communicatie en kanalen die worden ingezet.
- Rapportage en verantwoording: kosten voor het rapporteren en verantwoorden van de voortgang en
uitgaven op het project.
Voor het gestelde onder a geldt dat de kosten van infrastructuur (snelfietsroutes, infra-kunstwerken) niet meer dan 50 procent van de subsidiabele kosten kunnen vormen.
Voor het gestelde onder c tot en met g geldt dat deze kosten in totaliteit niet meer dan 35 procent van de subsidiabele kosten kunnen vormen.
De subsidieregeling betreft gelden voor activiteiten die aantoonbaar bijdragen aan de groene programma Groen Groeit Mee. In de plannen moet ook aandacht worden besteed aan de organisatie en samenwerking, het projectplan, de financiële haalbarheid en het beheer.
Een Adviescommissie beoordeelt de aanvragen inhoudelijk. Deze Adviescommissie bestaat uit een aantal externe experts en wordt ondersteund vanuit de provincie.
We streven ernaar om aanvragers uiterlijk 1 november 2025 te informeren over het besluit op hun subsidieaanvraag (ingediend tussen 15 april en 15 juni 2025). Dat duurt langer dan de wettelijk voorgeschreven termijn van dertien weken. Reden daarvoor is de extra doorlooptijd die nodig is voor de Adviescommissie (die de aanvragen beoordeelt) en Gedeputeerde Staten (die over de aanvragen besluiten).
U vindt hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact op via info@groengroeitmee.nl.
Deze subsidie aanvragen
Het aanvraagformulier hoeft niet in één keer ingevuld te worden. U kunt het formulier tussentijds opslaan en later aanvullen en/of wijzigen.
Wet- en regelgeving
Veelgestelde vragen
- Een tenderregeling is een regeling waarbij gedurende een bepaalde periode (in het geval van de Tenderregeling Groen Groeit Mee tussen 15 april en 15 juni 2025) een aanvraag kan worden ingediend. Alle volledige aanvragen worden daarna getoetst door een Adviescommissie, die vervolgens het college van Gedeputeerde Staten een advies geven over toe- en afwijzingen. Met de tenderregeling wil de provincie Utrecht partijen (die veelal ook het Groen Groeit Mee Pact hebben ondertekend) stimuleren om met integrale voorstellen voor Groen Groeit Mee-gebiedsplannen te komen, die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. Daarvoor worden niet alleen goede plannen gevraagd, maar ook commitment van de aanvragers in de vorm van een goed projectplan, een duidelijk businessplan en cofinanciering. De aanvraag voor een bijdrage uit de tenderregeling dient te geschieden door tenminste twee decentrale overheden, eventueel aangevuld met een waterschap, een terreinbeherende organisatie en/of een private partij.
- De tenderregeling is bedoeld als stimulans. Vervolgactiviteiten worden niet structureel door de provincie Utrecht bekostigd.
- De tenderregeling is gekozen als principe voor de regeling om daarmee te benadrukken dat de provincie Utrecht partijen uitnodigt om met integrale voorstellen te komen die passen binnen de doelen en ambities van Groen Groeit Mee. Partijen hebben daarbij veel vrijheid.
- Bij de tenderregeling wordt een kwalitatieve beoordeling gedaan door de Adviescommissie nadat alle aanvragen zijn ingediend, dus niet op basis van volgorde van indienen.
- Tenminste twee decentrale overheden moeten onderdeel uitmaken van de aanvragende combinatie.
- Overleg tussen de aanvrager en de provincie is bij een tenderregeling alleen in het voorstadium toegestaan en niet na indiening, waarbij iedere aanvrager op dezelfde wijze recht heeft op deze overleggen en bijbehorende informatie.
- Bij een tenderregeling is het niet mogelijk om na indiening de aanvraag nog aan te vullen met inhoudelijke of financiële gegevens. De aanvrager dient dus bij indiening te zorgen voor een volledige aanlevering volgens de voorwaarden van de regeling.
- De aanvraag dient opgesteld te worden door tenminste twee samenwerkende publieke partijen.
- Daarmee beogen we dat de aanvraag zich richt op gebiedsplannen, die na realisatie meerwaarde bieden voor de inwoners en/of belanghebbenden van tenminste deze twee publieke partijen.
Dat kan alleen in samenwerking met tenminste twee publieke partijen, waarbij één van die publieke partijen penvoerder van de aanvraag is.
- De Adviescommissie beoordeelt de aanvraag en kijkt hierbij ook naar het resultaat van de businesscase.
- Als publieke en/of private partijen assets (gronden of andere bouwstenen van waarde) inbrengen heeft dat een waarde in de businesscase. Er vindt daarom een integrale afweging plaats, mede op basis van de opbouw van de businesscase.
- Door de verplichte eigen inleg van middelen hebben partijen een extra prikkel om kritisch te kijken naar zinvolle investeringen.
Een plan moet aantoonbaar bijdragen aan publiek toegankelijk of beleefbaar groen waarbij de inwoners toegang hebben tot landschappen met een kwaliteit die aansluit bij recreatieve wensen en behoeften en waarbij kwetsbare natuurgebieden worden ontlast. Daarnaast moet tenminste één van de overige vier groene waarden uit het Groen Groeit Mee programma en tenminste drie van de dertien bouwstenen van Groen Groeit Mee terugkomen in ieder ingediend plan. Het gaat met name om het aantoonbaar versterken van het buitenstedelijk groen in brede zin.
- Het selectiecriterium ‘mede invulling geven aan beleidsdoelen provincie’ voorkomt eenzijdige besteding.
- De regeling wordt onder de aandacht gebracht in de diverse ambtelijke en bestuurlijke overleggen (regionale bestuurstafels West en Oost, regiotafels U10, Regio Amersfoort en Regio Foodvalley).
- Per gebied kan slechts één aanvraag per jaar worden gedaan.
- Het budget is opgedeeld in twee tranches (in 2025 en in 2026) zodat desgewenst kan worden bijgestuurd, bijvoorbeeld door extra ondersteuning voor kansrijke voorstellen.
- De Adviescommissie ziet toe op een goede verdeling van de gelden over de provincie Utrecht.
- We promoten de tenderregeling op de verschillende ambtelijke en bestuurlijke tafels in de regio’s. Zie ook antwoorden op de vorige vraag.
- We stellen landschappelijke en financiële expertise ter beschikking aan publieke partijen die een aanvraag willen gaan formuleren.
- De tenderregeling is primair bedoeld voor de bekostiging van projecten in het gebied tussen het stedelijke en het landelijke gebied. Dat gezegd hebbende willen we natuurlijk de ontwikkeling van doorgaand groen, groen van voordeur tot landschap, stimuleren. Gemeenten hebben een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om Groen in en om de Stad. Maar de aansluiting met het groen in het overgangsgebied is ook belangrijk. Bij de beoordeling kijkt de Adviescommissie ook naar die aansluiting.
- Doordat een coalitie met twee publieke partijen moet inschrijven, is er een prikkel om voorstellen te doen voor het buitengebied waar beide aanvragers baat bij hebben.
De tenderregeling biedt niet alleen financiële ondersteuning maar heeft ook een loketfunctie. Daarmee kan de aanvrager tegelijk met de aanvraag bij de Tenderregeling Groen Groeit Mee ook aanvragen doen bij andere subsidieregelingen van de provincie Utrecht. Onder voorwaarde dat niet meer dan één aanvraag voor hetzelfde onderdeel van de aanvraag wordt ingediend.
Nee.
- Subsidiabel zijn slechts de volgende kosten, mits zij aan het gestelde in artikel 4.8 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht voldoen:
- Investeringen: de redelijk gemaakte kosten voor implementatie van het project waaronder wordt verstaan: inrichtingskosten, aanlegkosten, bouwkosten, grondkosten (indien afwaardering) en verwerving.
- Beheerkosten: kosten van onderhoud en vergoedingen gedurende de eerste twee jaar na realisatie van het project om langdurig beheer ervan te realiseren, mits passend binnen een degelijk beheerplan met zicht op toekomstige dekking.
- Uitvoeringskosten: kosten die direct samenhangen met de sturing op de voorbereiding en uitvoering van het project.
- Planontwikkeling: kosten die nodig zijn om het projectplan te realiseren.
- Onderzoek: kosten die gemoeid zijn met onderzoek ten behoeve van verbeterde effectiviteit van het project.
- Communicatie: kosten voor communicatie en kanalen die worden ingezet.
- Rapportage en verantwoording: kosten voor het rapporteren en verantwoorden van de voortgang en uitgaven op het project.
- Voor het gestelde in het eerste lid van de Tenderregeling Groen Groeit Mee, onder a, geldt dat de kosten van infrastructuur (doorfietsroutes, infra-kunstwerken) niet meer dan 50% van de subsidiabele kosten kunnen vormen.
- Voor het gestelde in het eerste lid van de Tenderregeling Groen Groeit Mee, onder c tot en met g, geldt dat deze kosten in totaliteit niet meer dan 35% van de subsidiabele kosten kunnen vormen.
- Door eigen middelen en/of assets (gronden of andere bouwstenen van waarde) in te brengen.
- Inzet van eigen of extern capaciteit telt niet mee als cofinanciering, maar kan onderdeel zijn van de subsidiabele kosten (zie ook het antwoord op vraag 13).
Ja, dat kan. Wel gelden hierbij de volgende voorwaarden:
- De dekking van de component uit het Maatregelpakket komt uit de Rijksgelden. Dat houdt in dat:
- er niet ook nog een beroep gedaan kan worden op een bijdrage uit de Tenderregeling Groen Groeit Mee.
- er kosten zijn die niet worden gedekt door het Maatregelpakket zoals investeringen in de toegankelijkheid van groen. Deze komen daarom wel in aanmerking voor een bijdrage uit de Tenderregeling Groen Groeit Mee, mits de aanvraag voldoet aan de criteria van de tenderregeling.
- De verplichting om de component uit het Maatregelpakket te realiseren dient uiterlijk eind 2026 te zijn aangegaan.
- De dekking voor het Maatregelpakket geldt NIET als onderdeel van de 40% cofinancieringseis. Datzelfde geldt voor toepassing van andere provinciale subsidies ten behoeve van onderdelen van de aanvraag.
Ja, in principe wel. In de subsidieverleningsbeschikking wordt bepaald binnen welke termijn de gesubsidieerde activiteit uiterlijk moet zijn afgerond. Op verzoek van de subsidieontvanger kan deze termijn eenmalig worden verlengd met ten hoogste vier jaar, als er sprake is van omstandigheden die daartoe aanleiding geven.
De Tenderregeling Groen Groeit Mee is met name bedoeld voor gebieden die wat verder afliggen van bebouwd gebied. Groen Groeit Mee heeft voor de Groen Groeit Mee opgave bij uitbreidingslocaties apart middelen beschikbaar.
Samenwerking met andere publieke partij zoals het waterschap of een recreatieschap is dan een optie.
- Ja. Om te komen tot kansrijke voorstellen is voor aanvragers via het programma Groen Groeit Mee ondersteuning beschikbaar op het gebied van landschappelijke en/of financiële advisering. Een verzoek indienen kan via dit formulier.
- Hoewel niet binnen de bevoegdheid van de provincie vallend is het de verwachting dat ook de regio’s en de betrokken publieke partijen zelf ook capaciteit en middelen ter beschikking kunnen stellen voor het opstellen van een goede aanvraag.
- De provincie Utrecht geeft instructies mee aan alle aanvragers over hoe een goede aanvraag er uitziet.
- In de bijlage van de Tenderregeling Groen Groeit Mee is een beschrijving opgenomen van de subsidiecriteria die de rangorde van de ingekomen aanvragen bepalen.
Nee, het is de verantwoordelijkheid van de aanvrager om die afweging te maken.
Op verzoek beantwoorden we vragen over de Tenderregeling Groen Groeit Mee. Stuur hiervoor een bericht naar info@groengroeitmee.nl. Bij voldoende animo kan daarvoor ook een informatiebijeenkomst worden georganiseerd.
We streven ernaar om aanvragers uiterlijk 1 november 2025 te informeren over het besluit op hun subsidieaanvraag (ingediend tussen 15 april en 15 juni 2025). Dat duurt langer dan de wettelijk voorgeschreven termijn van dertien weken. Reden daarvoor is de extra doorlooptijd die nodig is voor de Adviescommissie (die de aanvragen beoordeelt) en Gedeputeerde Staten (die over de aanvragen besluiten).