Cultuur en Erfgoed
Status: Aanvraagperiode open
Aanvraagperiode: -
Stem voor de haalbaarheid van uw subsidieaanvraag van te voren altijd af met een beleidsmedewerker van het team cultuur en erfgoed. Dit kan via e-mail: cultuur.erfgoed@provincie-utrecht.nl. Geef hierbij aan onder welk onderwerp van de subsidieregeling u een aanvraag wilt doen. De beleidsmedewerker neemt vervolgens contact met u op.
Met deze subsidieregeling wil de provincie Utrecht bijdragen aan de doelen op het gebied van cultuur en erfgoed, zoals omschreven in het omgevingswetprogramma "Verbindende cultuur en inspirerende erfgoed 2025-2028".
U kunt projectsubsidie aanvragen voor activiteiten voor een van de vier onderwerpen:
- Samenwerking tussen musea op het gebied van beeldende kunst
- Versterking kwaliteit van de leefomgeving door erfgoed
- Bekend en beleefbaar maken van het Verhaal van Utrecht
- Utrechtse streek- en kasteelmusea
Lees voor het indienen van uw aanvraag de subsidieregeling Cultuur en Erfgoed 2025-2028, inclusief toelichting, goed door. Hierin staat alle informatie waarvoor u subsidie kunt aanvragen, hoeveel subsidie u kunt krijgen en aan welke voorwaarden de aanvraag moet voldoen. Stem de haalbaarheid van de aanvraag altijd van te voren af met een beleidsmedewerker via e-mail: cultuur.erfgoed@provincie-utrecht.nl.
Wie subsidie kan aanvragen verschilt per onderwerp:
- Samenwerking tussen musea op het gebied van beeldende kunst
De subsidie is bedoeld voor musea en tentoonstellingsorganisaties met een eigen collectie, die tentoonstellingen programmeren op het gebied van beeldende kunst.
Voorwaarden:
Er moet sprake zijn van een samenwerking tussen twee of meerdere musea.
Daarnaast moet het museum minimaal acht maanden per jaar, vier dagen per week, open zijn voor publiek.
Streek- en kasteelmusea en amateurinstellingen/-verenigingen kunnen deze subsidie niet aanvragen.
- Versterking kwaliteit van de leefomgeving door erfgoed
De subsidie is bedoeld voor gemeenten. In geval van historisch of ontwerpend onderzoek ook voor eigenaren van het te onderzoeken cultuurhistorisch erfgoed en erfgoed-partnerorganisaties.
- Bekend en beleefbaar maken van het Verhaal van Utrecht
De subsidie is bedoeld voor mede-overheden en maatschappelijke non-profit instellingen, zoals historische verenigingen, scholen of stichtingen met een erfgoedgerichte doelstelling.
- Utrechtse streek- en kasteelmusea
De subsidie is bedoeld voor streek- en kasteelmusea met een bijzondere collectie die het verhaal van de streek en het erfgoed vertelt. Ook kleine stadsmusea in de provincie kunnen subsidie aanvragen, als deze gericht is op de geschiedenis van de stad en de omgeving.
Voorwaarde:
Het museum moet minimaal acht maanden per jaar, vier dagen per week, open zijn voor publiek.
Waarvoor subsidie kan worden aangevraagd, verschilt per onderwerp:
- Samenwerking tussen musea op het gebied van beeldende kunst
Subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten zoals het organiseren van tentoonstellingen, het beheren van collecties of het uitwisselen van kunstwerken. Maar, alléén als er sprake is van een samenwerking tussen twee of meer musea en/of tentoonstellingsorganisaties. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het verbeteren van klimaat- of beveiligingssystemen die nodig zijn om kunst veilig uit te lenen.
Ook kunt u subsidie aanvragen voor onderzoek en samenwerking om professionele tentoonstellingen mogelijk te maken. Denk hierbij aan het delen van kennis over marketing, educatie of digitalisering.
- Versterking kwaliteit van de leefomgeving door erfgoed
Subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten waardoor cultuurhistorische en archeologische waarden als dragers en aanjagers van omgevingskwaliteit en als inspiratiebron bij gebiedsontwikkelingen kunnen worden ingezet. Denk hierbij aan het doen van cultuurhistorisch of ontwerpend onderzoek of het opstellen van een gemeentelijke cultuurhistorische of archeologische waardenkaart.
Ook kan subsidie worden aangevraagd voor het ontwikkelen van een archeologische onderzoeksagenda waarmee de kennis over het Utrechts verleden wordt vergroot.
Publiekstoepassingen, op basis van het onderzoek, de waardenkaart of onderzoeksagenda, kunnen hiervan een onderdeel zijn.
- Bekend en beleefbaar maken van het Verhaal van Utrecht
U kunt subsidie aanvragen voor activiteiten die het Verhaal van Utrecht op een vernieuwende manier laten zien en ervaren door het publiek:- Deze activiteiten moeten aansluiten bij de erfgoedthema's van de provincie
- Een bredere betekenis hebben dan alleen lokaal
- Een samenwerkingscomponent bevatten
- Niet in strijd zijn met het beleid van de gemeente
- Daarnaast moeten de activiteiten digitale continuïteit in zich dragen, op zijn minst door het leveren van een bijdrage aan Utrecht Altijd
- Utrechtse streek- en kasteelmusea
Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten gericht op het versterken van de Utrechtse streek- en kasteelmusea. Dit kan bijvoorbeeld door de vernieuwing van de presentatie van de collectie, waarbij nieuwe perspectieven en verhalen over de streek en de collectie centraal staan. Ook kan subsidie worden aangevraagd voor het vergroten van de toegankelijkheid, zichtbaarheid en meerstemmigheid van Utrechtse museale collecties.
Bij het indienen van een aanvraag moet een projectplan en een begroting worden aangeleverd.
In het projectplan staat duidelijk beschreven:
- Welke activiteiten u wilt realiseren
- Op welke wijze deze worden uitgevoerd
- Het tijdspad van de activiteiten
- Indien van toepassing; wie de samenwerkingspartner(s) is/zijn.
- De begroting (overzicht van subsidiabele kosten met dekkingsplan) moet worden aangeleverd in een speciaal daarvoor beschikbaar gesteld format (zie downloadlink in het aanvraagformulier)
Daarnaast verschilt het per onderwerp welke aanvullende informatie vereist is:
- Samenwerking tussen musea op het gebied van beeldende kunst
Beschrijf in het projectplan hoe uw organisatie invulling geeft aan de drie gedragscodes:
1) Diversiteit en inclusie
2) Fair practice code
3) Governance cultuur code
- Versterking kwaliteit van de leefomgeving door erfgoed
Naast het projectplan en een begroting levert u ook offertes aan, voor zover beschikbaar, voor werkzaamheden die door derden worden uitgevoerd. U kunt deze offertes als bijlagen toevoegen in het aanvraagformulier.
- Bekend en beleefbaar maken van het Verhaal van Utrecht
Neem in het projectplan een beknopt overzicht op, met een toelichting over hoe het project voldoet aan de gestelde criteria, zoals omschreven in de subsidieregeling Cultuur en Erfgoed 2025-2028.
- Utrechtse streek- en kasteelmusea
Neem in het projectplan een beknopt overzicht op, met een toelichting over hoe het project voldoet aan de gestelde criteria, zoals omschreven in de subsidieregeling Cultuur en Erfgoed 2025-2028. Beschrijf daarnaast in het projectplan hoe uw organisatie invulling geeft aan de drie gedragscodes:
1) Diversiteit en inclusie
2) Fair practice code
3) Governance cultuur code
Wanneer u subsidie ontvangt onder deze regeling, met uitzondering van subsidies voor het onderwerp 'Samenwerking tussen musea op het gebied van beeldende kunst', bent u verplicht om met het project een bijdrage te leveren aan de website: UtrechtAltijd.nl. Alléén wanneer dit inhoudelijk niet mogelijk is, geldt deze verplichting niet.
De hoogte van de subsidie / maximaal subsidiebedrag verschilt per onderwerp:
- Samenwerking tussen musea op het gebied van beeldende kunst
De hoogte van het aanvraagbedrag kunt u het beste in overleg met de beleidsmedewerker afstemmen. De subsidie bedraagt maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten. In totaal is er voor dit onderwerp 30.000 euro per jaar beschikbaar.
- Versterking van de leefomgeving door erfgoed
De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 25.000-50.000 euro. Dit is afhankelijk van de activiteit waarvoor subsidie wordt aangevraagd. De subsidie bedraagt maximaal 70 procent van de subsidiabele kosten. De bijdrage aan een eventuele publiekstoepassing is maximaal 10 procent van de hoogte van het subsidiebedrag.
- Bekend en beleefbaar maken van het Verhaal van Utrecht
De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 50.000 euro. De subsidie bedraagt maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten.
- Utrechtse streek- en kasteelmusea
De hoogte van het aanvraagbedrag kunt u het beste in overleg met de beleidsmedewerker afstemmen. De subsidie bedraagt maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten. Deze subsidiemogelijkheid is vooralsnog alléén voor 2025 opengesteld.
Lees voor het indienen van uw aanvraag eerst de subsidieregeling Cultuur en Erfgoed 2025-2028, inclusief toelichting. Hierin staat alle informatie waarvoor u subsidie kunt aanvragen, hoeveel subsidie u kunt krijgen en aan welke voorwaarden uw aanvraag moet voldoen.
De aanvraag loopt via een online aanvraagformulier. Dat bevat een duidelijke uitleg en verwijzing naar relevante regelgeving, evenals een link naar het format voor de begroting. Het formulier kan tussentijds worden opgeslagen.
Stem de haalbaarheid van de aanvraag altijd eerst af met een beleidsmedewerker van team cultuur en erfgoed. Dit kan via e-mail: cultuur.erfgoed@provincie-utrecht.nl. Geef in de mail aan onder welk onderwerp van de subsidieregeling de aanvraag valt. De beleidsmedewerker neemt vervolgens contact met u op.
Voor vragen, neem contact op met: cultuur.erfgoed@provincie-utrecht.nl.