Vernieuwd Faunabeleid en Monitoring (OFM) vastgesteld

Na een uitgebreide voorbereidings- en inspraakprocedure is op dinsdag 9 juli het Omgevingsprogramma Faunabeleid en Monitoring (OFM) door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Met dit beleid wil de provincie Utrecht ervoor zorgen dat bepaalde dieren niet in hun voortbestaan worden bedreigd en dat de schade en overlast die zij kunnen veroorzaken tegelijkertijd beperkt blijft.

Groep kolganzen
Kolganzen          Foto: Janco van Gelderen

De druk op de ruimte is groot in de provincie Utrecht: landbouw, steden, infrastructuur en natuur liggen dicht bij elkaar en zijn deels met elkaar vervlochten. Mensen, dieren en planten leven met en naast elkaar. Dat gaat meestal goed, maar soms botsen hun belangen. Zo kunnen dieren bijvoorbeeld schade veroorzaken aan de natuur en landbouwgewassen of de verkeersveiligheid in gevaar brengen. 

Om ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst een goede balans is tussen het behoud van dieren en het beperken van schade en overlast die zij kunnen veroorzaken, heeft de provincie het Omgevingsprogramma Faunabeleid en Monitoring (OFM) opgesteld. Dit programma heeft de Faunabeheereenheid nodig om haar nieuwe faunabeheerplan op te kunnen stellen. Het huidige faunabeheerplan loopt in 2025 af. 

Gerechtelijke uitspraken 

Een andere belangrijke reden voor het opstellen van het nieuwe kader zijn gerechtelijke uitspraken. Deze eisen dat duidelijker wordt of de inzet van preventieve (niet-dodende) maatregelen en afschot de schade aan de natuur, gewassen en andere locaties daadwerkelijk vermindert. Om aan die eis te kunnen voldoen, moet er meer data verzameld worden. 

Ook hebben gerechtelijke uitspraken geleerd dat goede monitoring van bepaalde diersoorten steeds belangrijker is. Van een aantal soorten is niet duidelijk hoe het gaat met het voortbestaan, de zogeheten Staat van instandhouding (SvI). Hier moet meer onderzoek naar gedaan worden en beter op worden gemonitord. Zowel schadepreventie als monitoring komen daarom nadrukkelijk aan bod in het vernieuwde OFM.

Faunabeleid en -beheer is samenwerken 

Samen met partners, waaronder de Faunabeheereenheid Utrecht, grondeigenaren, wildbeheereenheden en natuurorganisaties, wil de provincie tot een passend faunabeleid komen en zo schade voorkomen of beperken. Gedeputeerde Mirjam Sterk: ‘We hebben rond natuurbehoud, faunabeleid en faunabeheer te maken met uiteenlopende perspectieven, prioriteiten en benaderingen. Zo hebben agrariërs, natuurorganisaties, jagers en overheid ieder hun eigen visie en tegelijkertijd zijn zij allemaal onmisbare spelers in het grotere geheel. Met het OFM zoeken we naar een juiste balans waarbij we het als provincie belangrijk vinden om het beleid meer te richten op het samenleven met wilde dieren en voorrang te geven aan preventieve, niet-dodende, maatregelen.’ 

Participatie 

Het opstellen van het Omgevingsprogramma Faunabeleid en Monitoring (OFM) is op 23 november 2022 begonnen met een startgesprek met de Statencommissie Ruimte, Groen en Water en Wonen. Er zijn meerdere inspraakmomenten geweest, waarvan veelvuldig gebruik is gemaakt. Deze reacties zijn zeer waardevol voor de provincie, omdat het een goed beeld geeft van wat er speelt. Na deze uitgebreide voorbereidings- en inspraakprocedure is het definitieve Omgevingsprogramma Faunabeleid en Monitoring (OFM) op dinsdag 9 juli door Gedeputeerde Staten vastgesteld.

Voor persinformatie:
jytte.reichert@provincie-utrecht.nl06 18 54 01 37