Provincie Utrecht ziet aanknopingspunten voor de regio in het hoofdlijnenakkoord

in Bestuur

Uit het hoofdlijnenakkoord blijkt dat PVV, VVD, NSC en BBB prioriteit gaan geven aan wonen, volkshuisvesting en infrastructuur. Grootschalige investeringen hierin dragen bij aan het oplossen van de woningnood in de provincie Utrecht.

Nieuwbouw in de wei, Rengerswetering Bunschoten

Provincie Utrecht is hard aan het werk met de gebiedsprocessen in het landelijk gebied en ze bespreekt graag met het Rijk wat het wegvallen van het Transitiefonds betekent voor de uitvoerbaarheid van die gebiedsprocessen. Ook wil ze met het Rijk, provincies en gemeenten in gesprek over hoe we – als de Spreidingswet wordt ingetrokken -  de opvang en verdeling van vluchtelingen gaan organiseren.

Snelst groeiende regio

Utrecht is één van de snelst groeiende regio’s van Nederland, zowel in het stijgende inwoneraantal als in de ontwikkeling van de economie. Naast kansen levert dat ook knelpunten op. Een aantal knelpunten die de regio samen met het nieuwe kabinet wil oplossen, zoals het landelijk grootste woningtekort en een goede verkeersdoorstroming rondom Utrecht. In het akkoord staat dat er plannen zijn om de aanpak van knooppunt Hoevelaken en de Noordelijke Randweg Utrecht vlot te trekken. 

Afspraken

Het provinciebestuur vindt het goed te lezen dat PVV, VVD, NSC en BBB willen investeren in structurele samenwerking met de regio en dat bestaande regiodeals worden uitgebouwd tot strategische investeringsagenda’s met afspraken over wonen, bereikbaarheid, onderwijs en economie. Commissaris van de Koning Hans Oosters: “Een gezamenlijke investeringsagenda is nodig om onze regio, die draaischijf van Nederland is, ook echt draaiend te houden.  Economische sectoren voelen de druk.”

Metropoolregio Utrecht 

Brede welvaart en bestaanszekerheid is voor iedereen het uitgangspunt. De focus ligt op betaalbare woningen, een gezonde leefomgeving, toekomstbestendige werkgelegenheid en een hoge kwaliteit van leven. Metropoolregio Utrecht heeft eenagenda (pdf, 4,16 MB)opgesteld waarin staat waar de regio sterk in is en waar we Nederland vooruit kunnen helpen, maar ook wat nodig is om sterk te blijven en waarin MRU en Rijk samen kunnen optrekken. 

In de Metropoolregio Utrecht werken U10, regio Amersfoort, Utrechtse gemeenten binnen de regio Foodvalley en provincie Utrecht samen met de Economic Board Utrecht aan ruimtelijk-economische opgaven. 

Voor persinformatie:
karin.alberts@provincie-utrecht.nl06 53 72 80 69