Luuk vindt ideale woning dankzij flexpoolregeling

Luuk de Jong heeft zijn ideale, betaalbare woning gevonden in Eemnes, de plaats waar hij geboren en getogen is. Dit geluk heeft hij mede dankzij een provinciale regeling waarmee de gemeente tijdelijk extra capaciteit en expertise kon inhuren om het woningbouwproces te versnellen. Luuk: "We hadden ons eerst ingeschreven voor een ander project, maar daarvoor waren we niet ingeloot. Toen kwam dit op ons pad en hadden we meer geluk."

Luuk de Jong voor wijk in aanbouw

"Gemeente Eemnes is een relatief kleine organisatie. Het normale werk kunnen we aan. Maar extra werk niet," vertelt Huub de Jong, projectleider ruimtelijke ordening bij BEL Combinatie (gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren). Gebrek aan tijd of expertise zorgen regelmatig voor vertraging in de beginfase van woningbouwprojecten. Via de zogenoemde flexpoolregeling kunnen gemeenten zoals Eemnes in deze beginfase tijdelijke capaciteit en expertise inhuren. De regeling is een gezamenlijke financiering waarbij de provincie twee derde en de gemeente een derde van de kosten betaalt. Zo komt woningbouw in een versnelling en kan het woningtekort verminderd worden.

Mensen inhuren die bouwprojecten begeleiden

De regeling stelt gemeenten in staat om mensen in te huren die bouwprojecten begeleiden. Denk aan een specialist die de bestemmingsplanprocedure begeleidt of iemand die overeenkomsten sluit ter voorbereiding op woningbouwprojecten. Zeker voor kleinere gemeenten is dit van grote waarde, omdat zij deze expertise vaak zelf niet in huis hebben. Dat geldt ook voor Eemnes. Huub: "Dankzij deze regeling hebben we onder andere iemand ingehuurd die het terrein en de openbare ruimte klaar heeft gemaakt voor de bouw van de woningen en een extra projectleider. Hierdoor hebben we het proces echt versneld."

De flexpoolregeling geldt voor projecten met minimaal 50 woningen. Een gemeente kan meerdere projecten samenvoegen om aan dit aantal woningen te komen. Het voordeel daarvan is dat ook kleinere projecten in aanmerking komen voor de regeling, waardoor er in de provincie Utrecht meer betaalbare huizen gebouwd kunnen worden. Dankzij de regeling, waarbij de provincie en gemeenten nauw samenwerken, werden in het afgelopen jaar drie woningbouwprojecten opgeleverd in Woudenberg en Eemnes. 

Voor meer mensen de kans een woning te vinden

Eemnes heeft twee kleinere projecten samengevoegd om van de flexpoolregeling gebruik te kunnen maken. Eén van deze projecten is De Hilt, een wijk die bestaat uit een mix van betaalbare koopwoningen, seniorenwoningen, appartementen en een paar duurdere woningen. Luuk de Jong is samen met zijn vriendin de eerste bewoner van de nieuwe wijk. "Wij zijn hier gaan samenwonen. Voor ons is de locatie ideaal. Ik woon mijn hele leven al in Eemnes. Mijn vriendin woonde in Laren, 10 minuten fietsen hier vandaan. We wonen nu in het centrum van Eemnes en op 1 minuut lopen van mijn ouderlijk huis. Beter had niet gekund."

Luuk de Jong met fiets aan de hand bij tuinhek

 

Het is momenteel lastig om iets te vinden in een betaalbare prijsklassen. Deze prijsklasse is voor ons goed.

Luuk de Jong, bewoner De Hilt in Eemnes

Ook over de prijs van hun woning is hij tevreden. "Het is momenteel lastig om iets te vinden in de betaalbare prijsklasse. Maar, gelukkig hadden ze daar in dit project rekening mee gehouden. We wonen in een rij van acht woningen. Een rijtjeswoning trok ons, met het oog op de toekomst." Huub licht de keuze voor betaalbare woningen graag toe: "Tijdens de planfase van het project, waarin we regelmatig met inwoners spraken, bleek dat er meer behoefte was aan kleinere betaalbare woningen dan de geplande grotere woningen. We hebben het project daarop aan kunnen passen. Daarom hebben we vier grote woningen vervangen door tien kleinere, vergelijkbaar met die van Luuk. Ik zie dit als een positieve ontwikkeling, ook al heeft het enige vertraging in het project veroorzaakt."

Wonen op de plek waar ik altijd heb gesport

Luuk en zijn vriendin hebben de bouw van hun woning op de voet gevolgd. "We hebben veel foto's genomen. Zo kun je zien hoe snel het verandert. Wij zijn als eersten in de wijk gaan wonen. Dat was heel apart. De wijk was verder nog leeg. Er was ook nog geen straatverlichting. Het is heerlijk om ons eigen plekje te hebben. En de locatie is super. Vroeger stond hier een sport- en ontmoetingscentrum. Daar heb ik altijd gym gehad en gezaalvoetbald. Het is wel heel grappig om op de plek te wonen waar ik altijd gesport heb."

Luuk de Jong plant plantjes in tuin

Dankzij de flexpoolregeling is Eemnes alweer bezig met iets nieuws. De gemeente heeft twee grote woningbouwprojecten op de planning staan. Ook andere gemeenten in de provincie hebben met de flexpoolregeling de bouw van woningen kunnen versnellen.

Samen vooruit - deze stap hebben we in 2023 gezet.
Met de flexpoolregeling versnellen we de woningbouw. Hiermee zorgen we ervoor dat het fijn wonen, werken en recreëren blijft in de provincie Utrecht. Dat doen we voor en met onze inwoners, ondernemers, andere overheden en belanghebbenden. Zo gaan we samen vooruit.