N224 Renswoude

De provincie wil de verkeersveiligheid op de Utrechtseweg/Dorpsstraat/Arnhemseweg (N224) in Renswoude verbeteren. Het gaat om het gedeelte van de N224 tussen de twee provinciegrenzen met Gelderland. Daarom onderzoekt de provincie welke maatregelen er mogelijk zijn om de verkeersveiligheid in samenhang met de bereikbaarheid en leefbaarheid van de omgeving te kunnen verbeteren. Medio 2025 verwacht de provincie hier een besluit over te kunnen nemen. 

Huidige situatie 

De N224 is een provinciale weg waar veel verkeer over gaat, namelijk meer dan 10.000 voertuigen per dag. De weg loopt dwars door de woonkern van Renswoude en vormt de verbinding tussen Scherpenzeel en Veenendaal. De weg heeft een smal profiel waardoor er weinig ruimte is voor fysieke maatregelen.

Begin 2024 is er onderzoek gedaan naar de N224 door de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg samen met de provincies Utrecht en Gelderland. Dit onderzoek ging over bereikbaarheid, doorstroming, mogelijkheden voor toekomstige woningbouw en verkeersveiligheid. Uit het onderzoek is gebleken dat de belangrijkste verkeersveiligheidsknelpunten in Renswoude zijn, daarom gaat de provincie Utrecht daar nu een vervolgonderzoek naar doen.

Studie

De provincie onderzoekt hoe de verkeersituatie in Renswoude verkeersveiliger kan worden en meer in balans gebracht kan worden met de bereikbaarheid en leefbaarheid van de omgeving. In het onderzoek worden de volgende punten meegenomen: 

  • of een maximumsnelheid van 30km/u op de Dorpsstraat ingevoerd kan worden en welke aanpassingen aan de weg hiervoor nodig zijn;
  • de oversteekbaarheid van de locaties: N224/Barneveldsestraat (rotonde), N224/Kastanjelaan en N224/Kerkstraat;
  • een analyse van de breedte van het fietspad langs de Dorpstraat;
  • de mogelijkheid voor het terugbrengen van de maximumsnelheid en de zichtlijnen bij restaurant De Hof;
  • de mogelijkheid voor het realiseren van een linksaf-vak bij restaurant De Hof;
  • de ontsluiting van restaurant De Dennen;
  • de verkeerssituatie bij de Schalm in relatie tot overstekend fietsverkeer;
  • de mogelijkheid tot het omleiden van vrachtverkeer via de N802 naar de A30;
  • een analyse van de ongevallen bij de Ruwinkelseweg;
  • de fietsoversteek bij fietsknooppunt 21;
  • de wateroverlast op het fietspad N224 bij de Nijborg;
  • het kruispunt N224/Ubbeschoterweg;
  • een rondweg maakt geen onderdeel uit van dit onderzoek.

Planning

De provincie laat het onderzoek naar de verkeersveiligheid op de N224 uitvoeren door een adviesbureau. Dit bureau is eind 2024 gestart. De resultaten van dit onderzoek verwachten we in mei 2025 waarna in juni/juli een besluit genomen kan worden over de te nemen maatregelen. De voorbereiding van deze maatregelen neemt ongeveer een jaar in beslag, waardoor we vanaf medio 2026 kunnen starten met het realiseren van de maatregelen. 

Bewonersavonden  

Tijdens een bewonersavond in november is de verkeersveiligheid op de N224 in Renswoude uitgebreid besproken en zijn belangrijke knelpunten verzameld. Na die bewonersbijeenkomst heeft de provincie Utrecht ingenieursbureau ARCADIS opdracht gegeven om alle genoemde knelpunten te bekijken en na te denken over verbeteringen. ARCADIS heeft de afgelopen tijd onder meer een schouw uitgevoerd en heeft diverse betrokkenen gesproken. 

Tijdens een bewonersavond op 25 maart zijn mogelijke oplossingsrichtingen voorgelegd aan de aanwezige bewoners en ondernemers en met hen besproken. De presentatie waarin deze oplossingen staan is op te vragen via een mail aan n224renswoude@provincie-utrecht.nl De provincie en ARCADIS zullen de oplossingsrichtingen die 25 maart besproken zijn verder uitwerken en presenteren op een derde informatieavond op dinsdag 6 mei. 

Zie ook

Item RTV Utrecht over onderzoek naar verkeersveiligheid op de N224 in Renswoude (17 jan. 2025)

Contact

Heeft u specifieke vragen over de studie N224 Renswoude? Stuur ons dan een e-mail: n224renswoude@provincie-utrecht.nl

Nieuws