Windproject in Stichtse Vecht

De provincie Utrecht werkt aan een duurzame toekomst. De provincie gaat aan de slag om windenergie mogelijk te maken in het gebied ten noordwesten van Vreeland en ten zuiden van de fietsbrug Nigtevecht, tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht. De provincie werkt hierbij zoveel mogelijk samen met grondeigenaren en omwonenden van het gebied. Kijk voor een globale impressie van het gebied op de kaart hieronder of bekijk de online kaart met windgebieden in de provincie Utrecht: Gebieden windenergie.

Het beoogde gebied op de kaart
Het beoogde gebied op de kaart

Gezondheid, erfgoed en natuur

Bij de concrete uitwerking van het plan houden we in de gaten dat hinder en mogelijke effecten voor gezondheid voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt worden. We volgen hierbij de normen van de Rijksoverheid. Het Rijk werkt momenteel aan nieuwe normen voor geluid, slagschaduw en afstand. Die houden we natuurlijk in de gaten. In een eerder stadium, bij de keuze van de meest kansrijke gebieden voor windenergie, is rekening gehouden met de ontwerpnormen. Meer weten over de normen en gezondheidsaspecten? Kijk dan bij de Veelgestelde vragen

Bij de keuze van dit gebied is daarnaast ook rekening gehouden met het landschap en de cultuurhistorie. Die onderwerpen worden ook betrokken in de keuzes die nog gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld bij de inpassing van de windmolens.  

Omdat het UNESCO-werelderfgoed Hollandse Waterlinies zich in de omgeving bevindt, is al een Heritage Impact Assesment (HIA) uitgevoerd. Daaruit bleek dat er in dit gebied nog wel mogelijkheden zijn voor windenergie.  

Ook met het nabijgelegen Natura 2000-gebied (het plassengebied bij de Wijde Blik en de Spiegelpolder) houden we rekening. Natura 2000-gebieden hebben immers een beschermde status. De effecten op de natuur worden nog onderzocht voordat definitieve keuzes gemaakt worden. 

Zie voor de verdere onderbouwing van de locatiekeuze ook het document onderbouwing keuze gebieden projectbesluiten.

Minimaal 50 procent lokaal eigendom

De provincie wil dat de omgeving van een windproject kan meeprofiteren van de opbrengsten van de windenergie, zodat de omwonenden niet alleen de lasten hebben, maar ook de lusten. De provincie stelt als voorwaarde bij een windproject dat minimaal 50 procent in lokale handen moet zijn. In de praktijk zal dit vaak lopen via een energiecoöperatie of een energiecollectief waar inwoners aan mee kunnen doen.  

Daarbij gaat een deel van de opbrengsten naar een omgevingsfonds, waaruit voorzieningen voor de omgeving worden betaald.  Zo'n omgevingsfonds wordt vaak beheerd door een lokale stichting die beslist over de besteding van het geld. 

Opwarming van de aarde beperken

In 2015 is in het Klimaatakkoord van Parijs heeft de Europese Unie afgesproken om de uitstoot van CO2 te verminderen om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook Nederland heeft dit akkoord ondertekend. Een belangrijke oorzaak van CO2-uitstoot is het gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Daarom moet het gebruik daarvan worden verminderd. In de provincie Utrecht hebben verschillende regio’s in de Regionale Energiestrategieën afspraken gemaakt over het opwekken van voldoende duurzame energie per 2030. Om voldoende schone energie te hebben voor alle inwoners is naast zonne-energie en andere energie, ook windenergie noodzakelijk. De provincie Utrecht wil uiterlijk in 2050 een klimaatneutrale (CO2-neutrale) provincie zijn.

Meer informatie over de redenen om te kiezen voor windenergie en het (participatie)proces dat er aan vooraf is gegaan leest u op Windenergie.

Proces in vier fasen

De provincie Utrecht doorloopt momenteel in drie gebieden een proces om tot een omgevingsovereenkomst te komen. Hierbij komen veel vragen naar voren over welke afwegingsruimte er nog bestaat en welke invloed (direct) omwonenden kunnen hebben op de nog te maken keuzes. In bijgaand memorandum is per fase de invloed op ruimtelijke afwegingen van omwonenden beschreven. 

Schematisch overzicht van de hieronder beschreven fasen
Schematische samenvatting van het hieronder beschreven proces.

Agenda

Hieronder zetten we de belangrijkste inspraakmomenten voor u op een rij. Dit overzicht werken we regelmatig bij.  

  • 20 maart, 24 maart en 3 april 2025: start fase 2, startgesprekken voor omwonenden en belanghebbenden: antwoord op de vragen die gesteld zijn (enkele antwoorden worden nog toegevoegd omdat de beantwoording nog afstemming nodig heeft).
  • 7 mei 2025: eerste sessie Meedenkgroep
  • Najaar 2025: verwachte start fase 3: uitwerking ruimtelijke aspecten windproject
  • Najaar 2026: verwachte aanvraag vergunning en terinzagelegging ontwerp-projectbesluit
  • Na projectbesluit: beroep

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

We houden omwonenden en andere belangstellenden op de hoogte van de stappen die worden gezet. Wilt u die informatie ook ontvangen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. De eerste nieuwsbrief verschijnt in de week van 16 april 2025. 

Wie zich al aangemeld heeft voor een startgesprek hoeft zich niet apart aan te melden voor de nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Vragen

Mist u belangrijke informatie of heeft u nadere vragen over dit project? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur een e-mail naar windSV@provincie-utrecht.nl. We nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

Proces windenergie en lokaal eigendom.