Klimaatadaptatie: naar een klimaatbestendig Utrecht

De provincie Utrecht wil in 2050 klimaatbestendig en waterveilig zijn. We nemen daarom maatregelen tegen wateroverlast, overstromingen, droogte en hitte. Dat heet klimaatadaptatie: aanpassen aan het klimaat. We werken daarin samen met de waterschappen, gemeenten en andere partners in de regio.

Klimaatadaptatie biedt kansen om van Utrecht een veilige, vitale, gezonde en mooie provincie te maken.

Nieuws

Meer nieuws over klimaatadaptatie
Meer nieuws over klimaatadaptatie

Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie 2025-2028

Groen wonen Leidsche Rijn

De eerste stappen zijn gezet om de provincie Utrecht klimaatbestendiger te maken. Maar de snelheid waarmee het klimaat verandert is ongekend en daarmee nemen de risico’s toe. In het tweede Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie ligt de nadruk op het beter en sneller weerbaar maken van de provincie tegen weersextremen als langdurige hitte, droogte en wateroverlast.

Lees het uitvoeringsprogramma 2025-2028 (pdf)

Infographic klimaatadaptatie

De gevolgen van klimaatverandering: hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen

Hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen; klimaatadaptatie houdt in dat we onze omgeving én ons gedrag aanpassen aan het veranderende klimaat.

Wat doet de provincie rondom klimaatadaptatie? Bekijk het in de infographic (pdf).

Bekijk de infographic klimaatadaptatie

Eindrapportage programma klimaatadaptatie

Voetpad/fietspad in woonwijk met veel groen

Van 2020 tot 2023 heeft de provincie Utrecht flinke eerste stappen gezet om problemen die we in Utrecht tegenkomen door het veranderende klimaat tegen te gaan. Dat is terug te lezen in de eindrapportage klimaatadaptatie: een document waarin breed verslag wordt gedaan van de risico’s die door klimaatverandering ontstaan én de oplossingen die voorhanden zijn.

Lees de eindrapportage (pdf, 13.98 MB)

Duurzame Daken Kansenkaart Provincie Utrecht

Zonnepaneel op sedumdak

Op de Duurzame Daken Kansenkaart kunt u eenvoudig zien of uw dak geschikt is als groen dak, voor zonnepanelen of wellicht voor waterberging. U krijgt advies over de verschillende mogelijkheden en meer informatie over de kosten, eventuele subsidies en over vergunningen. De provincie Utrecht combineerde informatie als de helling van het dak, ligging van het pand, bouwjaar en eventuele monumentale status.

Bekijk de Duurzame Daken Kansenkaart

Samenwerking met onze partners

Aanpassen aan klimaatverandering, oftewel klimaatadaptatie, dat doe je samen! Onze belangrijkste partners zijn de DPRA-werkregio’s, de waterschappen en de veiligheidsregio’s in Utrecht. Omdat klimaatadaptatie op ieder beleidsterrein een rol speelt, zijn er nog veel meer partijen met wie we samenwerken. Denk aan woningcorporaties, bedrijven, netwerkbeheerders en bewonersorganisaties.

Kaartje DPRA werkregio's
Klik op afbeelding voor een grotere weergave van de kaart.

Het programma klimaatadaptie is gekoppeld aan de ontwikkeling van de regionale adaptatiestrategieën (RAS) van vier werkregio’s: het Netwerk Water en Klimaat, het Platform Water Vallei en Eem, het Samenwerkingsverband Amstel, Gooi en Vechtgebied (PDF, 2.01 MB), Klimaatadaptatie Alblasserwaard - Vijfheerenlanden.

Animatie Hittestress.

Contact

Heeft u vragen over hoe de provincie zich aanpast aan klimaatverandering? Neem dan contact op met het programmateam Klimaatadaptatie, via klimaatadaptatie@provincie-utrecht.nl.