Als overheid doen we steeds meer met data, ook bij cultuur, erfgoed en de Hollandse Waterlinies. We verzamelen gegevens om verschillende redenen. Zo gebruiken we data om ontwikkelingen in de provincie te volgen, om ons eigen beleid mee te meten en - zo nodig - bij te stellen, en om organisaties mee te helpen.
Op dit moment zijn de data uit de volgende monitors en databanken beschikbaar:
- De Utrechtse Erfgoedmonitor brengt de onderhouds- en restauratiebehoefte in kaart van de rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Daarnaast geeft de monitor ook inzicht in andere gegevens, zoals de oppervlakte, de leegstand, het huidige gebruik, de eventuele herbestemming en een globale kostenindicatie van het herstel van de geconstateerde gebreken. Voor de erfgoedmonitor worden geregeld foto's gemaakt van panden en objecten met een beschermde status.
- Het Cultureel Doelgroepenmodel segmenteert publiek op basis van cultureel gedrag en voorkeuren wat inzicht oplevert in demografie, socio-economische kenmerken, media- en internetgebruik en cultuur en gedrag van huidig publiek en (potentiële) doelgroepen.
- De Cultuurhistorische Atlas van de Provincie Utrecht geeft een overzicht van al het erfgoed in de provincie Utrecht en is een kennis- en inspiratiebron voor professionals in de ruimtelijke ordening en voor initiatiefnemers van ruimtelijke plannen.
- Monitor ErfgoedBeleid Utrechtse Gemeenten. Elke vier jaar doet het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht een groots opgezet onderzoek naar het erfgoedbeleid van de gemeenten in de provincie Utrecht: de Monitor ErfgoedBeleid Utrechtse Gemeenten (MEBUG).
- De Leefstijlvinder onderscheidt zeven leefstijlen. Deze leefstijlen laten zien waar mensen in hun vrije tijd of op vakantie behoefte aan hebben en wat de verschillen hierin zijn. Waar ze wonen en hoe ze het beste te bereiken zijn.
- De Utrecht Barometer is de kennisbibliotheek van Utrecht Marketing met beschrijvende en statistische informatie over bewoners, bezoekers, bedrijven en talenten in de stad Utrecht.
Lees meer