De bodem is een stuk schoner dan vroeger. Toch meten we in opgehoogd landelijk gebied, oude binnensteden en locaties met lintbebouwing regelmatig hoge loodgehalten. Dit zijn de zogenoemde aandachtsgebieden voor diffuus lood.
Bij het omgaan met, of oplossen van diffuse bodemverontreinigingen staan provincies vaak aan de lat. De bodem is hierbij over een groot oppervlak historisch belast met verontreinigende stoffen vanuit één of meerdere diffuse bron(nen) zoals meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen of verspreiding van baggerspecie. De verspreiding kan via de bodem, water en lucht plaatsvinden en er is vaak geen duidelijke veroorzaker. Lood is een van deze verontreinigingen, deze stof komt binnen de provincie Utrecht vaak voor in stedelijke ophooglagen en zogenaamde toemaakdekken in het veenweidegebied.
Toemaakgronden of -dekken
Toemaakgronden of -dekken in het veenweidegebied van de provincie Utrecht, historisch ontstaan door ophogingen met stadsafval tijdens de turfwinning, zijn heterogeen verontreinigd met zware metalen in de contactzone (bovenste 20-30 cm). Een substantieel deel (circa 15 procent) van deze percelen verspreid is naar verwachting sterk verontreinigd, met name lood wordt vaak gemeten. Deze verontreinigde grond levert over het algemeen geen onaanvaardbare risico’s op voor mens, plant of dier. Sanering van toemaakgrond is dus vaak niet direct noodzakelijk.
Kaart toemaakdekbeleid
Risico's lood voor jonge kinderen
Het RIVM publiceerde in 2016 echter een rapport waarin de risico's van lood specifiek voor jonge kinderen worden benoemd. Opname van lood in het lichaam, onder andere het binnenkrijgen van verontreinigde gronddeeltjes door hand-mond contact, kan de hersenontwikkeling beïnvloeden met een afname van enkele IQ-punten (op populatieniveau) tot gevolg. De aanpak van diffuus bodemlood kreeg vanaf dat moment extra aandacht, onder andere resulterend in het Handelingskader diffuus lood in de bodem (zie hieronder), door Provincie Utrecht samen met de provincies Noord- en Zuid-Holland ontwikkeld.
Handelingskader diffuus lood
Met het handelingskader diffuus lood (pdf, 1,7 MB) zet de provincie in op voorlichting van inwoners over risico’s en hygiënemaatregelen, advisering aan beheerders van speelplekken en het verstrekken van subsidie aan gemeenten om hun lokale aanpak vorm te geven.
Project Diffuus Lood De Ronde Venen
Op basis van het provinciale beleid voor diffuus lood hebben Provincie Utrecht en Gemeente De Ronde Venen, met ondersteuning van RUD Utrecht, ODRU en de GGD een aanpak ontwikkeld voor het minimaliseren van de loodrisico’s in deze gemeente. Met financiering van het Rijk zijn in de periode 2019-2025 circa 1.000 locaties (speeltuinen, moestuinen en particuliere tuinen) onderzocht op lood in de contactzone. In circa 2,5% van de gevallen bleek dat (sanerings)maatregelen noodzakelijk waren, deze zijn inmiddels grotendeels aangepakt. De kennis en ervaring die hier is opgedaan vertalen we naar andere gebieden met vergelijkbare problemen. Een extra uitdaging bij de aanpak van diffuus lood is de transitie van Wet bodembescherming naar Omgevingswet, waarbij gemeenten opeens zelf aan de lat staan voor het bodembeleid.
Meer informatie