De vraag naar elektriciteit, maar ook de duurzame opwek van energie is in de provincies Utrecht, Gelderland en Flevoland de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het huidige stroomnetwerk in deze provincies is sterk verknoopt en loopt tegen zijn grenzen aan. Hierdoor is er sprake van netcongestie. De netcapaciteit moet daarom zo snel mogelijk worden uitgebreid met nieuwe infrastructuur zoals stations en kabelverbindingen. Op 2 oktober 2024 is het Provinciaal Inspanningsplan (PIP) Uitbreiding transformatorstation Breukelen-Kortrijk 380-150 kV door Provinciale Staten vastgesteld. Een belangrijke stap naar meer ruimte op het stroomnet voor verdere verduurzaming, woningbouw en economische ontwikkeling in deze drie provincies.
Door deze vaststelling, waarvan de ter inzagelegging op 9 oktober 2024 wordt gepubliceerd, kan netbeheerder TenneT verder met de uitbreiding van het hoogspanningsstation in Breukelen-Kortrijk, gemeente Stichtse Vecht door bij de gemeente een omgevingsvergunning voor de realisatie van het station in te dienen. Deze uitbreiding is randvoorwaardelijk voor de aanleg van noodzakelijke nieuwe stations in de provincie Utrecht en ook cruciaal om de netcongestie in Gelderland en Flevoland op te kunnen lossen.
Gedeputeerde Huib van Essen verheugd over versnelling van proces
Huib van Essen, gedeputeerde van de provincie Utrecht: "Deze netcongestie zorgt ervoor dat er forse maatregelen moeten worden genomen om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Ondernemers kunnen daardoor geen nieuwe grootverbruikersaansluiting krijgen op het stroomnetwerk. Daardoor staat niet alleen de economische ontwikkeling, maar ook de verduurzaming stil van bestaande bedrijven die willen elektrificeren. Zelfs met deze maatregel is de verwachting dat het netwerk de komende jaren instabieler wordt omdat het stroomverbruik binnen de huidige aansluitingen zal blijven stijgen. Als provincie werken we samen met gemeenten en netbeheerders om de ruimtelijke procedures die nodig zijn voor uitbreiding van het stroomnetwerk te versnellen. We zijn erin geslaagd om het ruimtelijk plan voor dit PIP in een jaar tijd uit te werken en formeel vast te stellen. Normaal gesproken neemt dit proces veel meer tijd in beslag, maar dankzij de inspanningen van alle betrokkenen is dit nu versneld. Hiermee bieden we TenneT de mogelijkheid om direct aan de slag te gaan met de verdere ontwikkeling van dit cruciale hoogspanningsstation."
Samenwerking met gemeente en netbeheerders versterkt energie-infrastructuur
Om ervoor te zorgen dat inwoners en bedrijven in Utrecht ook in de toekomst kunnen rekenen op (groene) stroom, werkt de provincie Utrecht nauw samen met gemeenten en de netbeheerders TenneT en Stedin. De focus ligt hierbij op het uitbreiden en versterken van de energie-infrastructuur in de provincie, wat belangrijk is voor woningbouw, economische ontwikkeling, innovatie en om duurzaam te kunnen investeren in de toekomst.
Uitbreiding hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk cruciaal voor verdere ontwikkeling
Een belangrijk onderdeel van deze plannen is de uitbreiding van het bestaande hoogspanningsstation in Breukelen-Kortrijk. Deze uitbreiding is namelijk cruciaal voor de ontwikkeling en realisatie van nieuwe stations op andere plaatsen in de provincie Utrecht. Ook is het randvoorwaardelijk om het net van Utrecht, Gelderland en Flevoland, dat nu nog met elkaar is verknoopt, op te delen in drie separate netwerkdelen (zogenaamde pockets). Hiermee wordt de robuustheid en de beschikbaarheid van stroom fors verhoogd terwijl de nieuwe stations in de pockets zorgen voor benodigde extra capaciteit.
Nieuwe stations in Utrecht Noord en Amersfoort Noord
Voor de nieuwe stations die gepland staan in Utrecht Noord en Amersfoort Noord wordt momenteel gezocht naar geschikte locaties voor TenneT en Stedin met bijbehorende ondergrondse kabelverbindingen. Voor het nieuwe station van TenneT en de ondergrondse tracés in Utrecht Noord hebben Gedeputeerde Staten ingestemd met het verzoek om de rol van bevoegd gezag op zich te nemen en daarvoor de projectprocedure te starten. Op woensdag 9 oktober 2024 zal de eerste stap in deze procedure worden gezet, waarbij de officiële kennisgeving wordt gepubliceerd. Hiermee wordt iedereen geïnformeerd over de voorgenomen projectprocedure. Tegelijkertijd zal ook het participatieproces van start gaan, zodat alle betrokkenen hun mening kunnen geven. Stedin zal voor het nieuwe station een aparte procedure doorlopen.
Voor verdere details over de projectprocedure en participatieprocessen over Utrecht Noord verwijst de provincie naar de Statenbrief en de kennisgeving.
Voor persinformatie:
lotte.mulders@provincie-utrecht.nl
06 39 25 06 62