De belevingstuin van de kleine bron: waar natuur, welzijn en klimaat samenkomen

In de provincie Utrecht ligt een bijzondere tuin die sinds 31 mei geopend is: de belevingstuin rondom de wellness van stichting de kleine bron. Deze belevingstuin is speciaal aangelegd voor kinderen die ernstig ziek zijn of een ernstige lichamelijke beperking hebben. Het doel? De kinderen de natuur laten ervaren, iets wat voor hen niet altijd vanzelfsprekend is. 

Een ernstig ziek en beperkt kind krijgt een unieke natuurervaring in de belevingstuin.

Waarom een belevingstuin? 

Lonneke van Asseldonk, initiatiefnemer en voorzitter van stichting de kleine bron, vertelt: “Kinderen met een ernstige lichamelijke beperking ervaren de wereld vaak op een statische manier via hun zintuigen. Vaak kunnen ze niet eenvoudig door de natuur wandelen, omdat de paden niet geschikt zijn voor rolstoelen. Natuur beleven is dan niet altijd vanzelfsprekend. Wij wilden de natuur in de wereld van deze kinderen brengen en ze helpen die te beleven. Een omgeving waar kinderen van alles kunnen voelen, horen en ruiken is dan heel waardevol.” 

In een andere wereld  

"Als je de tuin binnenkomt, ben je meteen in een andere wereld”, vertelt Lonneke enthousiast. “In de belevingstuin is gezorgd voor tactiele elementen en rustgevende geluiden, zoals zachte stenen langs de schutting en een xylofoon waar kinderen mee kunnen spelen. Een fonteintje zorgt voor het rustgevende geluid van stromend water. Langs de paden kunnen kinderen de grassen voelen en wanneer ze verder de tuin verkennen, kunnen ze even rusten op een bankje of op de aangepaste schommel onder de walnootboom. Daar zie en hoor je ook het waterloopje dat het water in de vijver brengt.” 

“Overal in de tuin zijn paden die met een rolstoel goed te bereiken zijn, zodat iedereen kan genieten van de belevingstuin. En ook al is de tuin voor de bezoekers van de wellness, de belevingstuin is open voor iedereen”, benadrukt Lonneke.  

Aandacht voor klimaat en natuur 

Lonneke: “De tuin rondom de wellness is aangelegd met aandacht voor het klimaat en de natuur. De aanwezigheid van bomen en inheemse planten en zelfs een groen dak zorgen niet alleen voor verkoeling in hete zomers, maar trekken ook diverse insecten en andere dieren aan. Bovendien wordt ons regenwater opgevangen in de vijver en wadi. De kinderen kunnen eigenlijk het hele jaar door genieten van deze tuin.” 

Hulp van verschillende subsidies

“We zijn heel blij met het resultaat, want de kinderen hebben er echt iets aan en de natuur ook. Maar zo'n tuin maken kost behoorlijk wat geld, dus is het heel fijn dat we hulp kregen van verschillende subsidies, waaronder die van de provincie Utrecht", legt Lonneke uit. Ze vervolgt: “We wisten dat er geld beschikbaar was voor dit soort projecten, dus hebben we de provincie benaderd om er meer over te weten te komen. Het aanvragen was voor mij wel nieuw en best wel spannend, maar gelukkig werden we goed geholpen." 

Inzet van vele vrijwilligers

Het project werd niet alleen mogelijk gemaakt door subsidie, maar ook door de inzet van vele vrijwilligers, ouders van de kinderen en steun van andere organisaties. “We hebben bijvoorbeeld meegedaan aan de NL-doet dag en het was hartverwarmend om te zien hoeveel mensen ons wilden helpen. Gedurende de anderhalf jaar dat het project duurde was het hard werken. Maar het was het allemaal waard“, vertelt Lonneke trots.  

Aanpassen aan het klimaat

Deze belevingstuin laat zien hoe groene projecten niet alleen goed zijn voor ons welzijn, maar ook helpen om ons aan te passen aan het klimaat. Vooral nu het weer steeds natter, droger en heter wordt, is het belangrijk om in te zetten op groene initiatieven. Die helpen niet alleen voor de biodiversiteit maar zorgen er ook voor dat we beter om kunnen gaan met hevige regenbuien en dat het niet te heet is op warme zomerdagen.   

Subsidieregeling provincie Utrecht

De aanleg van de belevingstuin is deels mogelijk gemaakt met hulp van de subsidieregeling ‘groene, gezonde en klimaatbestendige steden en dorpen’ van de provincie Utrecht. Deze regeling ondersteunt initiatieven die de buitenruimte groener, gezonder en klimaatbestendiger maken.  

Wil je meer weten over hoe je zelf een groen project kunt starten met steun van de provincie Utrecht? Bezoek dan deze pagina voor de mogelijkheden: Groene, gezonde en klimaatbestendige steden en dorpen | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl). Meer informatie over stichting de kleine bron is te vinden op: stichting de kleine bron – Bijzonder logeren voor ernstig zieke of gehandicapte kinderen.