Openbaar verslag vergadering GS Utrecht 15-01-2019

01A Openbaar verslag GS-vergadering d.d. 8 januari 2019

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

01D Openbaar verslag GS-vergadering d.d. 4 januari 2019 (digitale ronde)

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

04 Extra provinciale bijdrage aan de Noordelijke Randweg Utrecht

SAMENVATTING:

Het opwaarderen van de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU), waarbij de bestaande rotondes vervangen worden door ongelijkvloerse kruisingen is onderdeel van een breed samengesteld bereikbaarheidspakket waarover in 2010 afspraken zijn gemaakt tussen het Rijk, gemeente en provincie Utrecht. Er bestaat een breed gedragen wens om alle drie de verkeerspleinen verdiept te realiseren. Daar ontbreken de financiële middelen voor. Met de extra toegezegde provinciale middelen uit de statenmotie Mosterd bij de maaltijd, samen met de extra middelen van het Rijk en gemeente Utrecht, wordt nu samen met de gemeente ingezet op het verdiepen van ten minste een tweede verkeersplein.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. PS voor te stellen om de aanvullende bijdrage van €9 miljoen (prijspeil 2019, excl. BTW.) voor het verdiept realiseren van de NRU in te zetten voor het verdiepen van het Henri Dunantplein;
  2. het Statenvoorstel vast te stellen en ter besluitvorming toe te zenden aan Provinciale Staten;
  3. budget ad. € 500.000 ter beschikking te stellen t.b.v de indexering ten laste van de reserve Mobiliteitsprogramma;
  4. de bijdrage door middel van een subsidie aan de gemeente Utrecht beschikbaar te stellen, met gelijkluidende subsidievoorwaarden als de in 2016 verstrekte subsidiebeschikking.

05A Statenbrief stand van zaken woningbouwontwikkeling

SAMENVATTING:

In de statenbrief wordt ingegaan op lopende trajecten die van belang zijn voor het functioneren van de woningmarkt en de woningbouwopgave. Voor de korte termijn betreft het vooral acties in het kader van de Actie Agenda Woningmarkt, voor de middellange en lange termijn zijn vooral de provinciale omgevingsvisie en het programma U Ned van belang. Hiermee wordt tevens inzicht gegeven in de werkwijze en ideeën met betrekking tot de toekomstige woningbouw.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten de statenbrief ‘stand van zaken woningbouwontwikkeling’ vast te stellen en ter informatie toe te zenden aan Provinciale Staten.

06 Advies Verkenning Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) voor de regio Utrecht

SAMENVATTING:

Begin januari 2019 is het advies Verkenning ROM, dat in opdracht van de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht, Amersfoort en Hilversum en de Universiteit Utrecht is opgesteld, afgerond. In het advies wordt een voorstel gedaan voor een basisscenario voor de oprichting van een ROM. In dit scenario geeft de ROM uitvoering aan economische projectontwikkeling (business development), fondsvorming en internationale handel en acquisitie. Er wordt een duidelijke scheiding aangebracht tussen het “wat” (agenda/strategie bepaling vanuit de triple helix) en het “hoe” (concrete uitvoering van business development, fondsvorming en internationalisering), maar wel met een duidelijke wederzijdse afhankelijkheid. Het basisscenario vormt het uitgangspunt voor de (nog aan te stellen) kwartiermaker om een businessplan op te stellen voor de ROM. Op basis van dit plan kunnen PS na de zomer een besluit nemen over de oprichting van de ROM, de governancestructuur en het beschikbaar stellen van de benodigde middelen.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. het basisscenario voor een Regionale Ontwikkelings-maatschappij (ROM) in de regio Utrecht vast te stellen;
  2. akkoord te gaan met het aanstellen van een kwartiermaker met als opdracht het opstellen van een businessplan voor een ROM in de regio Utrecht;
  3. het Statenvoorstel toe te zenden aan Provinciale Staten.

07 Drinkwaterstrategie van Vitens en provincie Utrecht voor de drinkwatervoorziening tot 2040

SAMENVATTING:

De drinkwatervoorziening in de provincie Utrecht moet toekomstbestendig gemaakt worden. Door toename van de bevolking neemt de drinkwatervraag toe. Ook staat de kwaliteit van het grondwater onder druk door bedreigingen van o.a. “nieuwe stoffen” en andere gebruikers van de ondergrond. De provincie heeft daarom samen met Vitens een lange termijn drinkwaterstrategie opgesteld. Om de toekomstige vraag te dekken is een nieuwe waterwinning bij Schalkwijk beoogd en uitbreiding van de winning bij Eemdijk. Daarnaast worden mogelijkheden voor extra wincapaciteit bij de bestaande waterwinning Groenekan en een nieuwe waterwinning op de Utrechtse Heuvelrug verder onderzocht. Ook start Vitens samen met de provincie een actieprogramma Waterbesparing om de toekomstige vraag te beperken. Deze drinkwaterstrategie wordt betrokken bij het opstellen van de Omgevingsvisie die in 2020 vastgesteld moet zijn.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. de “Drinkwaterstrategie van Vitens en provincie Utrecht voor de drinkwatervoorziening tot 2040” vast te stellen;
  2. het Statenvoorstel “Drinkwaterstrategie van Vitens en provincie Utrecht voor de drinkwaterwatervoorziening tot 2040” vast te stellen en ter besluitvorming toe te zenden aan Provinciale Staten.

08 Afhandeling motie 2017-64: verlichting fietsroute Houten-USP

SAMENVATTING:

Op 6 november 2017 heeft PS in motie 2017-64 aan GS opgedragen om 1: in samenspraak met de betrokken wegbeheerders op het traject Houten-USP, de verlichting en de sociale veiligheid in orde te maken. 2: ervaringsdeskundigheid van fietsers actiever te benutten, wellicht door een provinciaal meldpunt in te stellen waar fietsers klachten of tips kunnen melden voor de verbetering van de kwaliteit op hoofdfietsroutes. Ad 1: Omdat provincie geen bevoegdheid heeft op wegen van andere wegbeheerders, zijn de betrokken gemeenten, Staatsbosbeheer en het Recreatieschap De Stichtse Groenlanden aangeschreven. Betrokken partijen hebben aangegeven geen verlichting te willen aanbrengen omdat betwijfeld wordt of dit daadwerkelijk tot verbetering van de sociale veiligheid leidt, er sociaal veiliger alternatieven aanwezig zijn en er andere beheersvraagstukken opgeworpen worden. Ad 2: Er heeft een inventarisatie van huidige meldpunten plaatsgevonden, waaruit blijkt dat het instellen van een extra meldpunt geen meerwaarde heeft. Provincie heeft inmiddels wel alle meldpunten op de website geplaatst en afspraken met Fietsersbond gemaakt over het analyseren van meldingen die via het meldpunt van Fietsersbond naar wegbeheerders worden doorgeleid.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. om kennis te nemen van de standpunten van de gemeenten Houten, Bunnik, Staatsbosbeheer en het recreatieschap Stichtse Groenlanden om geen verlichting te willen in bos Nieuw Wulven en geen verder stappen te zetten om verlichting in het bosgebied te realiseren;
  2. niet nòg een meldpunt voor fietsers in te stellen;
  3. PS via bijgaande brief over afhandeling van motie 2017-64 te informeren.

09 Invulling motie M070 “een plaatje zegt meer dan 1000 woorden”

SAMENVATTING:

In de diverse stukken van het mobiliteitsprogramma worden bepalende indicatoren (zoals doorstroming, veiligheid, duurzaamheid, leefbaarheid) verwerkt in tekst. De vraag is nu om met inspiratie vanuit de omgevingswijzer de indicatoren visueler weer te geven. Deze vraag komt voort uit de breed gedragen motie M070 van D66: “een plaatje zegt meer dan duizend woorden”.

U heeft in een informatieve memo (d.d. 27-8-2018) aan de cie MME (d.d. 8-10-2018) drie pilot-projecen aangewezen die sterk van elkaar verschillen en hiermee de mogelijkheid bieden om de omgevingswijzer als instrument te verkennen. De drie projecten zijn:

  • De Toekomst N201
  • De Snelfietsroutes Amersfoort-Utrecht en Veenendaal-Utrecht
  • De Regionale Ruimte- en Mobiliteitsagenda

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. invulling te geven aan de motie-70 PS2018MME15: een plaatje zegt meer dan 1000 woorden;
  2. bijgaande statenbrief met kenmerk 81E34D87 vast te stellen en te verzenden aan Provinciale Staten.

10 Brief aan het ministerie van BZK m.b.t. verduidelijking en aanvulling werkzaamheden m.b.t. afronden jaarrekening 2017

SAMENVATTING:

Door middel van het versturen van het Stappenplan Provincie Utrecht – EY wordt de minister op de hoogte gebracht van de werkzaamheden die nodig zijn voor het afronden van de controle van de jaarrekening 2017.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. de brief voor het ministerie van BZK vast te stellen en te verzenden;
  2. de portefeuillehouder te machtigen mogelijke tekstuele wijzigingen n.a.v. afstemming met de accountant in de brief door te voeren;
  3. een afschrift van deze brief naar PS te sturen.

11 Reactienota statenvoorstel N201

SAMENVATTING:

Bij het vaststellen van de voorkeursvariant toekomst N201 ontbrak de reactienota. Deze dient nog door GS te worden vastgesteld en naar de Staten te worden gestuurd.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten de reactienota vast te stellen en toe te zenden aan Provinciale Staten.

12 Kwartaalrapportage onkosten gerelateerd aan werkzaamheden GS derde kwartaal 2018

SAMENVATTING:

De bestuurders van de provincie Utrecht zijn van mening dat zij integer en verantwoordelijk om moeten gaan met publieke middelen. Om hier openlijk verantwoording over af te leggen, wordt er elk kwartaal een overzicht van de onkosten van iedere bestuurder opgesteld. Deze overzichten worden elk half jaar verzonden naar Provinciale Staten en tegelijkertijd gepubliceerd op de provinciale website. De kwartaaloverzichten onkosten gerelateerd aan de werkzaamheden GS voor het derde kwartaal 2018 zijn gereed en worden hierbij ter vaststelling voorgelegd.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten de kostenoverzichten over het derde kwartaal van 2018 per lid van het college vast te stellen.

13 Beantwoording schriftelijke vragen ex. Art 47 RvO aan het college van GS, gesteld door de heer R. van Muilekom van de PvdA betreffende de Westelijke ontsluiting Amersfoort

SAMENVATTING:

Op 15 december 2018 zijn door de heer van Muilekom van de PvdA schriftelijke vragen gesteld betreffende de Westelijke Ontsluiting Amersfoort. De provincie is subsidieverlener voor het gemeentelijke project Westelijke Ontsluiting Amersfoort en toekomstig beheerder. De vragen zijn gesteld nav de gehouden informatiesessie op 12 december 2018 over de financiële toets op de kostenraming. De vragen betreffen onder andere de bijdrage van de provincie en de kostenverdeling.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten de beantwoording van de schriftelijke vragen ex art. 47 van het Reglement van Orde Provincie Utrecht van het Statenlid van Muilekom van de PvdA betreffende de Westelijke ontsluiting Amersfoort vast te stellen en te verzenden.

14 Beantwoording schriftelijke vragen ex Art. 47 RvO gesteld door de heer R. van Reenen van de VVD betreffende website Syntus

SAMENVATTING:

Statenlid Van Reenen van de VVD heeft op 17 december 2018 vragen gesteld over de website van Syntus. Bij betaalbaar en betrouwbaar openbaar vervoer hoort naast goede service in de trams en bussen, ook goede service bij de haltes en op internet. Een bezoek aan de webpagina mijn.syntus.nl leverde helaas niet die service op die de VVD van goed openbaar vervoer verwacht. Syntus heeft hier naar gekeken. Het klopt dat de helpcenter waar in website (mijn.syntus.nl) naar wordt verwezen niet meer bestaat. De website https://www.syntusutrecht.nl/ heeft een nieuw klantenserviceportal waar men alle nodige informatie kan vinden en in contact kan komen met de klantenservice. Syntus gaat na of het mogelijk is om de website (mijn.syntus.nl) onzichtbaar te maken voor zoekmachines Op basis van de feedback past Syntus haar website aan, aan de behoefte van reiziger. Daarnaast analyseert Syntus de website aan de hand van Google Analytics en ook op basis van die informatie wordt de website doorlopend verbeterd.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten de beantwoording van de shriftelijke vragen ex art. 47 van het Reglement van Orde Provincie Utrecht van het Statenlid Van Reenen van de VVD betreffende website Syntus (d.d. 17-12-2018) vast te stellen en te verzenden.

15 Voortgangsbrief Innovatieprogramma Fysieke Leefomgeving 2018

SAMENVATTING:

In juni 2016 hebben Provinciale Staten het Programmaplan van het Innovatieprogramma Fysieke Leefomgeving 2016-2019 (IFL) vastgesteld. Sindsdien wordt er iedere driekwart jaar een voortgangsbrief over het Innovatieprogramma naar Provinciale Staten gestuurd. De voortgangsbrief over de periode januari – november 2018 geeft een beschrijving van de lopende experimenten en gerealiseerde resultaten en nieuwe werkwijzen. Nieuwe experimenten in 2018 waren jongerenparticipatie bij energietransitie in gemeente De Bilt en het opzetten van een digitaal klimaatportaal bij klimaatadaptatie.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. de voortgangsbrief Innovatieprogramma Fysieke Leefomgeving 2018 vast te stellen;
  2. de statenbrief en voortgangsbrief Innovatieprogramma Fysieke Leefomgeving vast te stellen en de voortgangsbrief Innovatieprogramma Fysieke Leefomgeving 2018 ter informatie toe te zenden aan de Statencommissie RGW.

16 Statenbrief motie 145: uitvoering ‘bedrijventerreinen’

SAMENVATTING:

Tijdens de PS vergadering op 10 december 2018 is bij de behandeling van de 2e partiële herziening PRS en PRV (Herijking 2016) de motie ‘uitvoering bedrijventerreinen’ aanvaard. Er zijn op dit moment vier denkbare varianten in beeld om invulling te geven aan deze motie. In de statenbrief worden PS geïnformeerd over de denkbare varianten die het college van GS in de uitvoering van deze motie in overweging neemt.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten de statenbrief: Uitvoering motie 145 ‘ontwikkeling bedrijventerreinen’, met het kenmerk 81E492FD vast te stellen en aan PS toe te zenden.

17 Supplement monitoring- en bijsturing natuurvisie provincie Utrecht

SAMENVATTING:

Behoud, versterking en duurzame beleving en benutting van natuur en biodiversiteit zijn provinciale kerntaken, die vanaf 1 januari 2017 zijn verankerd in de Wet natuurbescherming. In de Natuurvisie, die ter voorbereiding hierop is vastgesteld, is aangegeven dat er een aparte notitie komt waarin staat hoe de wettelijke verplichtingen en de doelen uit de Natuurvisie in samenhang worden gemonitord en zo nodig worden bijgestuurd. Dit Supplement monitoring en bijsturing natuurvisie provincie Utrecht geeft aan op welke wijze de trendmonitoring (de toestand van de natuur), de beleidsmonitoring (de voortgang van de uitvoering van het beleid) en de bijsturing zullen worden uitgevoerd. Naast de reeds bestaande monitoring en bijsturing via de verschillende instrumentenketens wordt voorgesteld om ééns in de drie jaar naar aanleiding van de Natuurrapportage een nota van aanbevelingen door GS te laten vaststellen, op basis waarvan bijsturing van het beleid kan plaatsvinden.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. het Supplement Monitoring en Bijsturing Natuurvisie provincie Utrecht vast te stellen;
  2. in te stemmen met het ééns in de 3 jaar op stellen van een nota van aanbevelingen op basis van de Rapportage Natuur;
  3. de statenbrief vast te stellen en met bijlage ter informatie toe te sturen aan Provinciale Staten;
  4. de portefeuillehouder te machtigen tot het aanbrengen van tekstuele en redactionele wijzigingen in het supplement.

18 Tussentijdse evaluatie Cultuur- en erfgoednota 2016-2019 ‘Alles is NU’

SAMENVATTING:

De uitvoering van de Cultuur- en erfgoednota 2016-2019 ‘Alles is NU’ verloopt volgens planning en heeft mooie resultaten opgeleverd. De thematische aanpak van het erfgoedbeleid (met accent op historische buitenplaatsen, militair erfgoed, agrarisch cultuurlandschap en archeologie) is succesvol en wordt door de partners zeer gewaardeerd. Daar is recent het thema historische infrastructuur aan toegevoegd. In 2017 heeft via de cultuurpacten met gemeenten een succesvolle viering van het themajaar De Stijl plaatsgevonden en in 2018 heeft de provincie meegewerkt aan het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Door de bijdragen uit het Fonds Erfgoedparels aan de restauratie van bijzondere rijksmonumenten is een bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de leefomgeving. Uit de in november 2018 gepresenteerde Utrechtse Erfgoedmonitor blijkt dat de restauratiebehoefte van rijksmonumenten sinds 2014 is afgenomen, maar dat de opgave nog steeds substantieel is. De inzet op cultureel ondernemerschap en maatschappelijk draagvlak vertaalt zich in hogere eigen inkomsten van cultuurinstellingen en in een succesvolle mobilisatie van vrijwilligers. De Utrechtse festivals floreren mede dankzij de provinciale bijdrage. Op een aantal punten is aanpassing gewenst, met als belangrijkste oorzaak nieuw beleid van het Rijk. Dat speelt op het gebied van monumentenzorg, omgevingsgericht beleid, bibliotheken en regionale cultuurprofielen. Ook vanwege de toegenomen ruimtelijke en economische dynamiek is meer inzet op de bijdrage van cultuur en erfgoed aan omgevingskwaliteit gewenst. De verwachte toekomstige werelderfgoed-status van de Hollandse Waterlinies en de Romeinse Limes ten slotte vraagt om aandacht: dat worden structurele taken.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. de tussentijdse evaluatie van de Cultuur- en erfgoednota 2016-2019 'Alles is NU' vast te stellen;
  2. kennis te nemen van de Utrechtse Erfgoedmonitor 2018;
  3. de statenbrief vast te stellen en ter informatie toe te sturen aan Provinciale Staten.

19 Ontwerp Kadernota 2020 RUD Utrecht

SAMENVATTING:

Op 29 november jl. heeft het Algemeen Bestuur van de RUD Utrecht de Ontwerp Kadernota 2020 vastgesteld. Als deelnemer van de RUD Utrecht hebben Provinciale Staten op grond van artikel 59 van de Wet Gemeenschappelijke regeling de ontwerp kadernota 2020 aangeboden gekregen waarbij de mogelijkheid is geboden om een zienswijze uit te brengen. Voorgesteld wordt om hiervan geen gebruik te maken.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. kennis te nemen van de vastgestelde Ontwerp Kadernota 2020;
  2. de bijgevoegde statenbrief vast te stellen en deze ter informatie toe te zenden aan Provinciale Staten en in afschrift naar de RUD en de AB-leden van de RUD;
  3. de komende periode in de bestuurlijke gesprekken met de RUD nadrukkelijk aandacht vragen voor een ordentelijke verdeling van het gevraagde ontwikkelbudget.

20 Reactie op Kadernota’s 2020 van RMN en de Recreatieschappen

SAMENVATTING:

De Kadernota’s 2020 van Recreatieschap Midden Nederland (RMN), Recreatieschap Stichtse Groenlanden en Plassenschap Loosdrecht zijn toegezonden aan PS voor een reactie. Het reageren op de financiële stukken is gemandateerd aan GS. De Kadernota’s kennen nog geen sluitend perspectief. In de besturen is afgesproken dit bij de begroting 2020 wel duidelijk te hebben en met concrete/uitgewerkte voorstellen te komen. Voorgesteld wordt geen zienswijze in te dienen, maar wel middels een statenbrief PS te informeren over de status en het procedurele vervolg.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. de Kadernota’s 2020 van RMN, Recreatieschap Stichtse Groenlanden en Plassenschap Loosdrecht voor kennisgeving aan te nemen;
  2. de statenbrief over het proces om te komen tot een sluitende begroting 2020 bij de schappen vast te stellen en ter informatie aan PS te sturen.

21 Vaststelling Jaarprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) 2019 en Dienstverleningsovereenkomsten met RUD Utrecht en Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

SAMENVATTING:

Gedeputeerde Staten hebben voor 2019 een nieuw Uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) opgesteld. De uitvoering ervan is voor het overgrote deel belegd bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in Zaandam. Vergunningverlening op grond van de Wet natuurbescherming en de Verordening natuur en landschap blijft de provincie in 2019 zelf uitvoeren. Nieuw in het programma zijn de in de nieuwe gemeente Vijheerenlanden vanaf begin 2019 uit te voeren VTH-werkzaamheden. De reguliere VTH-taken passen binnen de (meerjarige) Dienstverleningsovereenkomsten. Door de goede VTH-resultaten in 2018 hoeft er voor 2019 weinig te worden bijgestuurd. Besloten wordt om het Jaarprogramma VTH 2019, samen met de Dienstverleningsovereenkomsten met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de RUD Utrecht, vast te stellen en het VTH Jaarprogramma 2019 ter informatie toe te sturen aan Provinciale Staten (vergadering 4-2-2019).

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. het VTH Jaarprogramma 2019 vast te stellen, samen met de Dienstverleningsovereenkomst met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de RUD Utrecht;
  2. de statenbrief vast te stellen en deze met het Jaarprogramma VTH 2019 ter informatie toe te zenden aan Provinciale Staten (Commissie BEM – vergadering 4 febr. 2019);
  3. de portefeuillehouder te machtigen om, waar nodig, de documenten onder punt 2 nog op detailpunten aan te vullen en/of aan te passen.

22 Motie 109 “bijdrage Vitens voor ondergrondgebruik”

SAMENVATTING:

Met motie 109 “bijdrage Vitens voor ondergrond gebruik” vragen Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten om met een voorstel te komen tot afspraken met Vitens over een financiële vergoeding voor geleverde ecosysteemdiensten. Sinds 2014 zijn Vitens, de Utrechtse terreinbeherende organisaties en de provincie Utrecht bezig om afspraken te maken over samenwerking. Dit heeft ertoe geleid dat Vitens in toenemende mate betrokken is bij concrete projecten en dat zij bovendien mee wil werken aan het versterken van robuuste natuur- en watersystemen zolang er een drinkwaterbelang is.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. kennis te nemen van de uitwerking van motie 109 “bijdrage Vitens voor ondergrondgebruik”;
  2. de statenbrief “motie 109: bijdrage Vitens voor ondergrondgebruik” vast te stellen en ter informatie toe te zenden aan Provinciale Staten.  

27 Communicatie

Geen opmerkingen.

29 Rondvraag

Het verslag wordt vastgesteld in de vergadering van 22 januari 2019,

voorzitter,

secretaris,