Openbaar verslag vergadering GS Utrecht 05-12-2017

01A Openbaar verslag GS-vergadering d.d. 24 november 2017

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

01C Openbaar verslag GS-vergadering d.d. 27 november 2017 (schriftelijke ronde)

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

01D Openbaar verslag GS-vergadering d.d. 28 november 2017

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

06 Jaarplanning GS 2018

SAMENVATTING:

Jaarlijks, na het zomerreces, stellen Gedeputeerde Staten (GS) een jaarplanning vast voor de GS-vergaderingen van het daaropvolgende jaar. Hierbij wordt rekening gehouden met schoolvakanties. Tevens wordt een zomerreces van vijf weken aangehouden.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten de jaarplanning GS 2018, inclusief recesperiodes van GS, vast te stellen.

07* Onderwerp GS-onderzoek 2018 (art.217a PW)

SAMENVATTING:

Jaarlijks kiezen GS een onderwerp van onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gevoerde bestuur. Voorgesteld wordt om in 2018 onderzoek te doen naar ‘Vaststelling provinciale opgaven’. Het onderwerp is toekomstgericht en een logisch vervolg van eerder GS-onderzoek zoals het werken in netwerken en samenwerking met ketenpartners. Het levert inzicht in de wijze van bepaling en vaststelling van provinciale opgaven in de context van maatschappelijke ontwikkelingen en organisatieontwikkeling.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. het onderwerp ‘Vaststelling provinciale opgaven’ vast te stellen als onderwerp van onderzoek in 2018 naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gevoerde bestuur;
  2. opdracht te geven dit onderwerp nader uit te werken in een plan van aanpak dat met de gedeputeerde belast met concerncontrol verder afgestemd wordt;
  3. de statenbrief vast te stellen en ter informatie toe te zenden aan Provinciale Staten.  

08* Vervanging en functionaliteitsuitbreiding verkoopapparatuur OV

SAMENVATTING:

De machines voor de verkoop en het opladen van OV-chipkaarten (zogenoemde AVM’s) in winkels in het voormalige BRU-gebied (wederverkopersnetwerk) zijn afgeschreven en moeten vervangen worden. Om de service aan de reiziger door te ontwikkelen wordt gekozen voor nieuwe apparatuur die ook eenmalige OV-Chipkaarten (CT) kan programmeren en uitgeven. Daarnaast wordt ook aangesloten bij het bestaande betalingssysteem van de winkelier, waardoor in veel gevallen betaling met contant geld mogelijk zal zijn. CT biedt voordelen op het gebied van monitoring en mogelijkheden op het gebied van exacte opbrengstenverdeling en dus vervoerder-onafhankelijke producten. CT is ook noodzakelijk als de provincie eventueel beslist tot het installeren van toegangspoortjes op één of meerdere tramhaltes. De aansluiting bij het betalingssysteem van de winkelier en dus acceptatie van contant geld is nodig om het draagvlak te vergroten om contant geld op en rond de voertuigen af te schaffen en aldus de veiligheid in het OV te vergroten. Het bestek concessie U-OV wordt op dit punt in overeenstemming met de vervoerder aangepast.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. het betaalsysteem in het wederverkopersnetwerk (voormalig BRU) te vernieuwen en toekomstbestendig te maken door een functionaliteituitbreiding (CT en aansluiting bij betalingssysteem winkelier);
  2. artikel 41 lid 4 van het Bestek Aanbesteding Concessie Tram en Bus regio Utrecht overeenkomstig te wijzigen;
  3. het betaalsysteem te activeren en over 10 jaar af te schrijven, conform de nota investeren, waarderen en exploiteren. (hfst 3.1.3 “overheden kunnen een bijdrage aan een actief van derden onder voorwaarden activeren”);
  4. de statenbrief vast te stellen en ter informatie te versturen aan Provinciale Staten.

09 Bezwaar besluit op het Wob-verzoek inzake het beheer en onderhoud van het telematica netwerk van Regiotram Utrecht

SAMENVATTING:

Tegen het besluit van GS van het Wob verzoek inzake het beheer en onderhoud van het telematica netwerk van regiotram Utrecht is bezwaar aangetekend. Na een hoorzitting heeft de Awb-adviescommissie advies uitgebracht aan GS. Het advies is om het bezwaarschrift ongegrond te verklaren en het bestreden besluit in stand te laten.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. het bezwaarschrift ontvankelijk, maar ongegrond te verklaren;
  2. het besluit d.d.10 augustus 2017 op het Wob verzoek in stand te laten;
  3. voor de motivering van de beslissing op het bezwaar, met toepassing van artikel 3:49 van de Awb, te verwijzen naar het advies van de Awb-adviescommissie.

10* Resultaten MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam (MOOA)

SAMENVATTING:

  • In een bestuurlijk overleg op 5 oktober 2017 hebben de betrokken overheidspartners van rijk en regio overeenstemming bereikt over de resultaten van de fase Oplossingsrichtingen van het MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam (MOOA). Daarbij is ook overeenstemming bereikt over een integraal en samenhangend pakket van maatregelen. Het resultaat van het MOOA is een ontwikkelperspectief met diverse maatregelen op korte, middellange en lange termijn. Dit ontwikkelperspectief is in nauwe samenwerking tussen de partners (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Regio Amersfoort en Gooi en Vechtstreek) tot stand gekomen.
  • Het Ministerie van Ien W heeft de Resultaten van het MIRT onderzoek Oostkant Amsterdam aangeboden aan GS
  • Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de resultaten van onderzoek en informeren Provinciale Staten middels een statenbrief.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. kennis te nemen van de Resultaten van het MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam en de afspraken die Rijk en regio hebben gemaakt voor het vervolgtraject;
  2. de statenbrief met onderwerp ‘Resultaten MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam’ vast te stellen en ter kennisname toe te zenden aan Provinciale Staten.

11* Vaststelling subsidie Stichting Incubeter

Portefeuillehouder licht toe dat in goed overleg met de financieel controller en = de externe accountant voor deze oplossing is gekozen. Er zijn twee opties mogelijk: niet vaststellen of wel vaststellen. Gezien alle ontwikkelingen in dit dossier (tussentijds lagere subsidiebijstelling vanwege onrealistische uitgangspunten en verdere uitvoeringsproblemen gedurende het project) is besloten om ondanks de oordeel onthouding van de accountant van Incubeter, de subsidie conform de eindafrekening vast te stellen.

Omdat dit een bijzonder situatie is, vaststellen conform ondanks de oordeelsonthouding, zullen gedeputeerden Van den Berg en Verbeek-Nijhof nog eenmaal goed kijken naar de statenbrief (i.v.m. rechtmatigheid van het besluit).

11* Vaststelling subsidie Stichting Incubeter

SAMENVATTING:

De Stichting Incubeter heeft in 2013 een subsidie ontvangen voor het opzetten van een MBO Incubator te Nieuwegein. Deze subsidieverlening is in 2015 gewijzigd. Op 29 juli 2016 heeft de Stichting Incubeter een verzoek tot vaststelling ingediend, gevolgd door het verzoek in december 2016 om de Stichting te mogen opheffen. Voorgesteld wordt deze subsidie conform verlening vast te stellen. Vervolgens kan ook de Stichting Incubeter worden opgeheven.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. de subsidie aan Stichting Incubeter conform verlening vast te stellen;
  2. de statenbrief vast te stellen en ter informatie toe te zenden aan Provinciale Staten.

12 Ruimtelijke Agenda Utrecht

SAMENVATTING:

De provincie zoekt samen met elke gemeente naar gedeelde ambities in het ruimtelijk domein en stelt hiervoor samen met de gemeente een Ruimtelijke Agenda op. Het is een overzicht van de thema’s waarop de provincie en gemeente hun kennis en krachten willen bundelen. De provincie heeft in de Ruimtelijke Agenda Utrecht samen met de gemeente Utrecht de volgende samenwerkingsthema’s benoemd: Gezonde verstedelijking, Binnenstedelijke ontwikkeling, Duurzame energie, Bodemenergie, Stad-Landverbindingen en Recreatie en toerisme.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. de Ruimtelijke Agenda Utrecht vast te stellen;
  2. de Ruimtelijke Agenda Utrecht te laten ondertekenen door de portefeuillehouders ruimtelijke ontwikkeling van de provincie en ruimtelijke ordening van de gemeente tijdens de gezamenlijke bijeenkomst van de colleges van de provincie Utrecht en gemeente Utrecht op 5 december 2017;
  3. de portefeuillehouder ruimtelijke ontwikkeling te mandateren om de laatste redactionele wijzigingen in de Ruimtelijke Agenda Utrecht door te voeren.

13 Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de NV OMU op 7 december 2017

SAMENVATTING:

Door de Ontwikkelingsmaatschappij OMU wordt de begroting 2018 ter goedkeuring aan de provincie als enige aandeelhouder voorgelegd. In de deze begroting loopt het tekort enigszins op ten opzichte van 2017, maar blijft tussen de marges zoals vastgelegd in het Meerjarenplan 2017-2020 (50 tot 75% revolverend). De belangrijkste oorzaak voor het oplopende tekort is de marktontwikkeling. Door de sterk oplevende vastgoedmarkt lopen de inkomsten uit de leningenportefeuille terug, omdat steeds meer marktpartijen geïnteresseerd zijn in het financieren van de transformatie van bedrijfsgebouwen/kantoren. Daardoor is de OMU betrokken bij complexere projecten en heeft een grotere adviesrol ten behoeve van gemeenten. Dit heeft een drukkend effect op de inkomsten. De Raad van Commissarissen heeft ingestemd met de Begroting 2018.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten resp. de Commissaris van de Koning besluiten:

  1. goedkeuring te verlenen aan het besluit van het Bestuur van de NV OMU tot vaststelling van de Begroting 2018;
  2. de gedeputeerde voor economische zaken te machtigen in de Algemene Vergaderring van Aandeelhouders het besluit Begroting 2018 goed te keuren.

14* Informeren PS over de ecologische rapportages natuur: Derde Landelijke Voortgangsrapportage Natuur over 2016, Zomerganzentelling 2017 en Rapportage Provinciaal Veldonderzoek 2016

SAMENVATTING:

In oktober 2017 is de Rapportage Natuur gepresenteerd. Dit betrof een uitgebreide, driejaarlijkse rapportage over het natuurbeleid. Daarnaast informeren we de Staten jaarlijks over verschillende (kleinere) onderwerpen van het natuurbeleid en rapporteren daarover zoveel mogelijk gebundeld naar PS. Voor 2017 zijn dit de Derde Landelijke Voortgangsrapportage Natuur over 2016, de gegevens van de telling van de overzomerende ganzen 2017 en het verslag van het Provinciale Veldonderzoek 2016.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. kennis te nemen van de Landelijke Voortgangsrapportage Natuur over 2016, de gegevens van de Zomerganzentelling 2017 en de Rapportage Provinciaal Veldonderzoek over 2016;
  2. de statenbrief vast te stellen en de rapportages ter informatie toe te zenden aan Provinciale Staten.

15 Beslissing op bezwaar van Buurtcomité Geestdorp waarbij de bezwaren zijn gericht tegen een ontheffing van de Wet natuurbescherming ten aanzien van de rugstreeppad

SAMENVATTING:

Aan gemeente Woerden is ten aanzien van de diersoort rugstreeppad ontheffing verleend op basis van de Wet natuurbescherming. Tegen deze ontheffing is door het Buurtcomité Geestdorp bezwaar gemaakt. De Awb-adviescommissie adviseert de bezwaren niet-ontvankelijk te verklaren, omdat de omwonenden die door het Buurtcomité worden vertegenwoordigd geen belanghebbenden zijn. Gedeputeerde Staten besluiten conform dit advies.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. de bezwaren niet-ontvankelijk te verklaren;
  2. de afdoeningsbrief vast te stellen, te verzenden en voor de motivering van de beslissing op bezwaar, met toepassing van artikel 3:49 van de Awb, mede te verwijzen naar het advies van 18 augustus 2017 van de Awb-adviescommissie van PS en GS.

16 Awb-bezwaarschrift tegen invorderingsbesluit last onder dwangsom van € 3.000,- vanwege overtreding voorschriften Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden

SAMENVATTING:

Al meerdere jaren overtreedt een groot hotel regelmatig wettelijke bacteriële zwemwaterkwaliteitsnormen in haar binnenzwembad. Vanwege het risico op legionellabesmetting is het hotel recent opgedragen om twee whirlpools voor het publiek te sluiten. Bij controle is vastgesteld dat beide whirlpools tóch in bedrijf zijn gebleven. Daarop is besloten de last onder dwangsom van € 3.000,- in te vorderen. De hoteldirectie heeft bezwaar aangetekend. Zo zou de zwemwaterkwaliteit direct na de overtreding weer zijn hersteld. De Awb-adviescommissie van GS en PS stelt vast dat het hotel de whirlpools tot nader order voor het publiek had moeten sluiten. Nu dat bewust is nagelaten, was de provincie in redelijkheid bevoegd tot inning van de dwangsom over te gaan. Daarom kan het invorderingsbesluit volgens de Awb-adviescommissie in stand blijven. Het advies van de Awb-adviescommissie wordt opgevolgd.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. het bezwaarschrift van 14 augustus 2017 ongegrond te verklaren;
  2. het besluit tot invordering van de last onder dwangsom ad € 3.000,- d.d. 7 augustus 2017 in stand te laten;
  3. de beslissing op bezwaar vast te stellen, te verzenden en voor de motivering te verwijzen naar het advies van de Awb-adviescommissie van PS en GS.

17 Vaststellen Bestuursovereenkomst nitraataanpak grondwaterbeschermingsgebieden

SAMENVATTING:

In het kader van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn 2018-2021 wordt een bestuursovereenkomst voorbereid tussen IPO, het Rijk, de koepel van drinkwaterbedrijven VEWIN en LTO. Deze bestuursovereenkomst (“aanvullende aanpak nitraatuitspoeling uit agrarische bedrijfsvoering in specifieke grondwaterbeschermingsgebieden”) heeft als doel om in grondwaterbeschermingsgebieden waar nitraat mogelijk een bedreiging vormt voor een drinkwaterwinning aanvullende maatregelen te nemen. Het gaat om een voorlopige lijst van 40 grondwaterbeschermingsgebieden in Nederland, waaronder de Vitens waterwinning in Leersum. Als blijkt uit een nadere gebiedsanalyse dat er aanvullende maatregelen nodig zijn, dan moet uiterlijk 1 juli 2018 een regionaal uitvoeringsovereenkomst uitgewerkt zijn. Met dit besluit mandateren het College van Gedeputeerde Staten IPO om de bestuursovereenkomst te ondertekenen.

BESLUIT:

Gedeputeerde Staten besluiten:

  1. de bestuursovereenkomst “aanvullende aanpak nitraatuitspoeling uit agrarische bedrijfsvoering in specifieke grondwaterbeschermingsgebieden” in het kader van het 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn vast te stellen en aan te gaan;
  2. de voorzitter van het IPO-bestuur te mandateren om de definitief vastgestelde bestuursovereenkomst namens de provincie Utrecht te ondertekenen.

23 Communicatie

Geen opmerkingen.

25 Rondvraag

Het verslag wordt vastgesteld in de vergadering van 12 december 2017,

voorzitter,

secretaris,