Provincie helpt zorginstellingen bij verduurzaming

Zorginstellingen zetten vol overtuiging stappen om te verduurzamen. De provincie Utrecht helpt ze hierbij. Bijvoorbeeld door bijeenkomsten te organiseren waar zorginstellingen elkaar helpen door kennis en ervaringen te delen. Inmiddels hebben de zorginstellingen in onze provincie samen al meer dan 100 duurzaamheidscertificaten behaald. Ons doel is om dat aantal eind 2025 te verdubbelen. Met de snelheid waarmee het nu gaat, zitten we op de goede weg.

Goud, zilver, brons

Samen met gemeenten hebben we een aanpak ontwikkeld die zorginstellingen helpt om stapsgewijs te verduurzamen. Alle zorginstellingen werken met de Milieuthermometer Zorg. Dat is een soort stappenplan voor acties om te verduurzamen, speciaal ontwikkeld voor én door de zorg. Per behaald niveau is er een speciaal certificaat: van brons tot goud. Met het bronzen niveau legt een zorginstelling een goed fundament voor het verduurzamen van hun gebouwen en voor enkele andere milieumaatregelen. Er wordt dan een routekaart gemaakt die per gebouw inzicht geeft in de geplande maatregelen, de verwachtte CO2-reductie en de investeringen die daarvoor moeten worden gedaan. Het zilveren niveau gaat een stap verder. Daarbij wordt bijvoorbeeld het beleid voor duurzaam inkopen vastgelegd. Bij goud moet er ook duurzaam worden gebouwd en gelden er speciale eisen voor de verslaglegging. 

“Op één van de locaties gebruiken we nu 40 procent minder energie dan in 2018”

Sylvia Speel, projectleider beheer en Onderhoud bij Beweging 3.0

Sylvia Speel is projectleider Beheer en Onderhoud bij Beweging 3.0, de organisatie die onlangs het 100ste duurzaamheidscertificaat kreeg uitgereikt: een bronzen certificaat. “Wij pakken onze gebouwen aan om energie te besparen. Natuurlijk wel met het behoud van comfort voor onze bewoners en medewerkers. De resultaten zijn veelbelovend. Op één van de locaties gebruiken we nu 40 procent minder energie dan in 2018. Er liggen plannen klaar om een locatie in Amersfoort aan te sluiten op een warmtenet. En met de overstap naar warmtepompen worden locaties (bijna) gasloos.”

Nienke Bakker, programmamanager Duurzaam Ondernemen vult aan: “Naast energie besparen, scheiden we ons afval beter. We houden bijvoorbeeld incontinentiemateriaal apart, zodat het gerecycled kan worden bij de afvalverwerker. Verder zijn we overgestapt op groene schoonmaakmiddelen en gerecycled toiletpapier. Dit jaar starten we initiatieven om voedselverspilling te verminderen. Ook scherpen we ons inkoopbeleid aan.”

Kennisbijeenkomsten

Tijdens de kennisbijeenkomsten worden onder andere de landelijke ontwikkelingen besproken en de regels en wetten waar zorginstellingen zich aan moeten gaan houden. Zo zijn ze daar goed op voorbereid. Ook komen er deskundigen informatie geven. Bijvoorbeeld over subsidies of de duurzaamheidseisen van verzekeraars. Het uitwisselen van tips aan elkaar is een ander belangrijk onderdeel van de kennisbijeenkomsten. Marian Wiarda is Manager Service Centrum en directielid van De Forensische Zorgspecialisten (DFZS): “Wij hebben inmiddels al goud behaald en dus behoorlijk wat ervaring. Ik vind het fijn om andere zorgmedewerkers van tips te kunnen voorzien, maar ik leer ook van de anderen. Op de laatste kennisbijeenkomst hebben we ervaringen uitgewisseld over hoe je mensen die in jouw instelling verblijven het beste kunt motiveren om hun energieverbruik te verminderen. Hoe krijg je ze bijvoorbeeld zover dat ze het licht en de tv uitdoen als ze hun kamer uitgaan?”

“Ons energieverbruik is vergeleken met de hoeveelheid energie die we konden opwekken”

Marian Wiarda van De Forensische Zorgspecialisten (DFZS)

Als provincie zetten we ook onze kennis in om zorginstellingen verder te helpen. Marian Wiarda van DFZS: “Toen ons energiebedrijf vertelde dat we helemaal niets van de energie die we zouden opwekken met zonnepanelen mogen terug leveren aan het net, hebben we via de provincie een onderzoek laten doen naar ons energieverbruik om te kijken hoe we de opwek daar het best op kunnen laten aansluiten.”

Verduurzaming maatschappelijk vastgoed

We willen zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk in 2050, een klimaatneutrale provincie zijn. Daarom stimuleren we maatschappelijke organisaties om ook te verduurzamen en helpen we hen hierbij. We hebben niet alleen een speciaal programma voor de zorg, maar ook voor sportverenigingen en ander maatschappelijk vastgoed zoals kerken, kinderopvang, scholen, buurthuizen, scoutinggebouwen en theaters.