Provincie Utrecht krijgt een tweede Berekuil

De provinciale weg N221 wordt de plek waar voor het eerst buiten de stad Utrecht in de provincie een nieuwe Berekuil wordt gebouwd. Deze dubbele rotonde, waar fietsers en voetgangers veilig kunnen oversteken onder het autoverkeer, gaat de provincie Utrecht realiseren bij de Escherrotonde in Baarn.

Impressie Berekuil Baarn N221

Daarmee wordt de huidige Escherrotonde vervangen. Door het toegenomen verkeer op de provinciale weg begint deze een knelpunt in de doorstroming te worden. De nieuwe Berekuil krijgt de vorm van een turborotonde, voorzien van twee rijstroken met een groot eiland in het midden. Daaronder komt een viertakstunnel waar fietsers en voetgangers veilig kunnen oversteken. Zoals ook bij de Berekuil in Utrecht, aan het einde van de N237. 

Gekozen variant

De keuze voor deze verkeersoplossing is genomen na een uitgebreide studie samen met gemeente Baarn en belanghebbende partijen in de directe omgeving. De Berekuil kwam uiteindelijk uit zeven varianten als beste uit de bus, omdat deze bijzondere rotonde niet alleen het verkeer vlotter laat doorstromen, maar ook de veiligheid op en langs de weg verbetert en goed kan worden ingepast in de groene omgeving. Het project wordt met cofinanciering van gemeente Baarn gerealiseerd. 

De Berekuil maakt onderdeel uit van een pakket aan verkeersmaatregelen voor de nieuwe Poort van Baarn. Het kruispunt tussen de Wakkerendijk en de noordelijke toe- en afrit van de A1 wordt dit jaar omgebouwd tot een rotonde. Onder de Wakkerendijk realiseert de provincie een nieuwe fietstunnel. Op de Drakenburgerweg ter hoogte van de Chopinlaan komt een nieuwe rotonde met een aansluiting op de Oude Amsterdamsestraatweg, die na realisatie wordt overdragen aan de gemeente Baarn. . 

Wanneer de Berekuil in Baarn wordt gerealiseerd is nog niet bekend. De provincie richt zich op uitvoering van dit werk in 2028, maar dit kan nog wijzigen. 

Impressie Berekuil

Benieuwd naar een impressie van deze bijzondere ‘dubbeldekker’ rotonde? Bekijk dan hieronder de animatievideo over het project Poort van Baarn.

Poort van Baarn in de toekomst.

Dit collegebesluit maakt onderdeel uit van een investeringsprogramma voor de provinciale wegen waar Provinciale Staten in juni over beslist. 

Meer informatie over dit project: www.provincie-utrecht.nl/poortvanbaarn

Voor persinformatie:
jeffrey.tijdhof@provincie-utrecht.nl, 06 39 63 22 46