Jaarverslag 2023: impact gemaakt en financieel gezond

De provincie Utrecht blikt terug op een jaar met veel veranderingen en onzekerheden, maar ook met mooie resultaten. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2023, dat door het college van Gedeputeerde Staten is aangeboden aan Provinciale Staten. Het verslag toont ook dat steeds vaker naar provincies wordt gekeken om maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Van de opvang van vluchtelingen tot het toekomstbestendig maken van het landelijk gebied. 

Jaarverslag 2023 met beeldmerk

De provincie heeft de taak om ervoor te zorgen dat het fijn wonen, werken en recreëren blijft in Utrecht. De grootste uitdaging hierbij is om slim gebruik te maken van de beperkte ruimte die er is. Zo is in juli 2023 het concept Utrechts Programma Landelijk Gebied opgeleverd.

Met zeven Utrechtse gemeenten is een pilot gestart om wijken klimaatbestendiger, groener en gezonder te maken. Ook is in 2023 gestart met de proef: gratis openbaar vervoer voor 
66-plussers met een smalle beurs. En om de historie van de mooie regio in stand te houden hebben we uit het Fonds Erfgoedparels 20 restauratiesubsidies toegekend aan Rijksmonumenten.

Samen vooruit

Voor alle opgaven van de provincie Utrecht is samenwerking essentieel. Afspraken met de regio’s, gemeenten, waterschappen en andere partners zorgen ervoor dat voortgang wordt geboekt. Die regionale samenwerkingen hebben ook in 2023 tot mooie resultaten geleid: om 83.000 woningen te realiseren voor 2030 zijn voor drie regio’s woondeals gesloten. Voor die nieuwe huizen is ook drinkwater nodig, daarom doen we samen met Vitens onderzoek naar nieuwe bronnen. Binnen de Energy Board is gewerkt aan het tegengaan van netcongestie. 

Financieel gezond

De provincie heeft 2023 afgesloten met positief resultaat van 13,4 miljoen euro. Dit resultaat laat zien dat het steeds beter lukt om dicht bij de begroting te blijven. Om toekomstige plannen te kunnen betalen, is 47,7 miljoen euro uit de reserves gehaald. Het eigen vermogen van de provincie bedraagt 535,5 miljoen euro.  
 
Over de hele linie is er sprake van stijgende uitgaven: materiaalprijzen en de kosten van grondstoffen lopen op. Gedeputeerde financiën Has Bakker: “Daarnaast doet het Rijk vaker een beroep op de provincies zonder dat wettelijk te verankeren. We krijgen dus meer taken, maar krijgen daar niet het geld voor. Dat vraagt de aandacht van een nieuw kabinet.” 
 
Het jaarverslag 2023 wordt op 19 juni 2024 besproken door Provinciale Staten.

Infographic Jaarverslag 2023 - Inkomsten en Uitgaven
Infographic-Jaarverslag2023 - Inkomsten en uitgaven 2023.png.

Grootste uitgavenpost is mobiliteit met 289 miljoen euro, gevolgd door Bedrijfsvoering en Landelijk gebied met respectievelijk 71,3 en 71 miljoen euro. Grootste inkomstenbronnen zijn het Provinciefonds en de Motorrijtuigenbelasting met 284,8 en 143,9 miljoen euro.

 

Voor persinformatie:
jiri.glaap@provincie-utrecht.nl06 39 63 21 97